Linkovi

Vujanović u Briselu: Važno očuvati dobre odnose sa Beogradom i Prištinom


Utisak evropskih sagovornika predsjednika Crne Gore, juče i danas je da Crna Gora eknomski napreduje dobro i da je politička situacija vrlo stabilna. To je od posebne važnosti ne samo za državu, već i region, uvereni su briselski zvaničnici, imajući na umu aktuelne prilike na Kosovu i Srbiji .

S tim u vezi, gost iz Podgorice je preneo nameru crnogorskog vrha da stav o Kosovu bude deo "državnog interesa", u kojem je važno održati dobre odnose i sa Beogradom i sa Prištinom i u isto vreme, doprinositi stabilnosti regiona. Pitanje nezavisnosti Kosova je osjetljivo pitanje i za Srbe i Albance koji žive skladno u Crnoj Gori, ukazano je tom prilikom.

Nakon susreta crnogorskog predsednika sa evropskim komeserom za proširenje, Oli Renom, domaćin je posebnu pažnju obratio regionu, gde je, upućujući poruku Beogradu, podsetio kako Srbija ima stvarnu i opipljivu evropsku perspektivu:

"Spremni smo da idemo napred sa Srbijom, onoga trenutka kada Srbija bude spremna za to i kada ispuni političke uslove. Važno je da Srbija sada bude u mogućnosti da okrene stranicu i ostavi prošlost iza sebe i da se okrene evropskoj budućnosti".

On je naglasio kako eventualni dobri odnosi Srbije sa Rusijom nisu prepreka njenom članstvu u EU, kao i uverenje Brisela kako je Srbija ključna država balkanaskog regiona, država kojoj je ponuđena jasna evropska budućnost.

U isto vreme, u Briselu se čula i najava kako će Unija naredne sedmice započeti raspoređivanje misije na celoj teritoriji Kosova, uključujući i njegov severni dio. Izjavio je to šef policijsko pravosudne misije EU na Kosovu koji kaže kako će misija sa stvarnim poslom započeti tek za četiri meseca.

Time bi se ostavilo dovoljno vremena da se vidi razvoj prilika na terenu, ukazuje evropski zvaničnik i da se, ukoliko to situacija bude nalagala, prvobitno planiranih 1800 policajaca, istražitelja, carinika i sudija, pojača sa još 400 pripadnika evropske misije na Kosovu.

U svakom slučaju, Evropljani, uverava on, su čvrsti u nameri da misijom pokriju celu teroitoriju Kosova.

XS
SM
MD
LG