Linkovi

Turska vojska u Iraku ubila više od 150 kurdskih pobunjenika


Turska vojska saopštila je da je ubila 153 kurdska pobunjenika tokom vazdušne i kopnene ofanzive u severnom Iraku koju je započela prošle nedelje. Navedeno je da je 41 pobunjenik ubijen u nedavnim okršajima, dok je 112 poginulo u ranijim sukobima.

Turska vojska je takodje saopštila da je u ofanzivi do sada poginulo 17 turskih vojnika. Kurdistanska radnička partija nije potvrdila te brojke. Turski borbeni avioni i artiljerija počeli su napade na baze kurdskih pobunjenika u severnom Iraku u četvrtak da bi pružili podršku kopnenim snagama koje se bore protiv pobunjenika iz redova Kurdistanske radničke partije, ili PKK, u planinskoj pograničnoj oblasti.

Bela kuća je danas saopštila da se SAD nadaju da će upad turskih snaga u severni Irak biti kratkog veka i da će ciljati samo na pripadnike PKK. Turski predsednik Abdulah Gul odložio je put u Afriku zbog vojne operacije u severnom Iraku.

Napadi na šiitske hodočasnike u Iraku

Iračke vlasti saopštile su da su u protekla dva dana u napadima na šiitske hodočasnike poginule najmanje 63 osobe. Hodočasnici se kreću ka svetom šiitskom gradu Karbali radi verskog skupa kojim se obeležava smrt imama Huseina, unuka proroka Muhameda, pre 13 vekova.

U bombašom napadu u južnom Bagdadu danas su poginule 4 osobe, a najmanje 15 je povredjeno, dok je u jučerašnjim napadima poginulo 59 ljudi, a preko stotinu je povredjeno.

U najtežem napadu, u kojem je poginulo 56 ljudi, bombaš samoubica je detonirao eksploziv kada su se hodočasnici zaustavili u Iskandariji, južno od Bagdada, da bi se okrepili. Američka vojska okrivila je al-Kaidu za jučerašnje napade.

XS
SM
MD
LG