Linkovi

Sedmica počela oštrim prepucavanjem Obame i Hilari Klinton


Ovo je jedna od rijetkih sedmica u kojoj nema izbora za stranačke predsjedničke kandidate, mada se to po kampanji i oštroj retorici – posebno u demokratskom taboru – ne može zaključiti. Nakon prošlonedjeljne, prilično, prijateljske debate, ova sedmica počela je oštrim sukobom demokratskih kandidata Hilari Klinton i Baraka Obame.

Senatorka Hilari Klinton, koja mora pobijediti na primarnim izborima u Ohaju i Teksasu, ukoliko želi da ostane u trci, počela je da kritikuje i Obamine oratorske vještine.

I ja mogu stajati ovdje i govoriti da bi svi trebalo da budu ujedinjeni, da će se nebesa otvoriti, svjetlost spustiti na zemlju, a nebeski hor će zapjevati... Da će svi znati da urade pravu stvar i da će svijet biti savršen....

Ovaj ironični napad, najnoviji je u nizu kritika koje su upućene senatoru iz Ilinoja u posljednjih nekoliko dana. A još prošlog četvrtka slika je bila drugačija – i Hilari samo što nije zagrlila Obamu.

U subotu ga je već optužila da izvrće njene stavove:

Sram te bilo Obama. Krajnje je vrijeme da vodiš kampanju koja je u skladu sa tvojim porukama javnosti. To je ono što očekujem od tebe.

Nedosljednost predizborne kampanje senatorke iz Njujorka moguće je rezultat tenzija u njenom izbornom štabu, nakon što su mediji počeli da spekulišu da bi se Hilari Klinton mogla povući iz izborne trke ukoliko izgubi u Teksasu i Ohaju.

Senator Obama se brani od sve žešćih napada.

Hilari tvrdi da je iluzorno retorikom ukloniti uticaj interesnih grupa iz zvanične politike Vašingtona. U pravu je, ali to se neće dogoditi ni ako kao Hilari od njih uzmete milione dolara.

U međuvremenu, bivši predsjednik, Bil Klinton, neumorno pomaže kampanji svoje supruge. Samo u subotu, govorio je na 6 izbornih skupova - više od bilo kog predsjedničkog kandidata. Čini se da je spreman da se rukuje sa svim stanovnicima Teksasa, dok promoviše izbor svoje supruge:

Pristrasnost analitičara, koji se raduju njenom porazu, je očigledna.

U međuvremenu Barak Obama se kao lider u trci - našao na udaru republikanaca koji ga optužuju na manjak patriotizma. Jednom, nije stavio ruku na srce pri intoniranju himne...

Ali Obama kaže da su te optužbe nonsens, jer Americi duguje sve što je postigao u životu.

Posljednje ankete ukazuju da je Obama uspio da pridobije jedan broj glasača koji su donedavno podržavali senatorku Klinton, dok se – što se republikanaca tiče, očekuje da Džon Mekejn 4. marta i matematički bude kandidat svoje stranke.

XS
SM
MD
LG