Linkovi

U Vašingtonu konsultacije o dodantim sankcijama Teheranu


Zvaničnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke sastali su se danas u Vašingtonu da bi razmotrili dodatne mere kako bi se Iran privoleo da odustane od kontroverznih aspekata svog nuklearnog programa. Državni podsekretar Nikolas Berns predsedava sastankom sa svojim kolegama - direktorima političkih odeljenja ministarstava spoljnih poslova.

Očekuje se da će učesnici sastanka razmotriti nacrt rezolucije kojom bi se Iranu uvela treća faza sankcija zbog odbijanja da obustavi obogaćivanje uranijuma, što je proces koji može da bude upotrebljen za proizvodnju nuklearnog oružja.

Portparol Stejt departmenta Tom Kejsi opisao je ovaj sastanak kao priliku da se razmotre dodatni koraci kojima bi Iran mogao da se ubedi da stupi u pregovore o budućnosti svog nuklearnog programa.

Odbačene opaske o Izraelu

Evropska unija je odbacila opaske iranskih lidera o Izraelu kao neprihvatljive i necivilizovane.

U današnjem saopštenju slovenačkog predsedništva, ističe se da su takve izjave štetne i traži se od Irana da prekine neprijateljsku retoriku i uzdrži se od pretnji članovima međunarodne zajednice.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je prošle nedelje rekao da je Izrael divlja životinja i prljavi mikrob.

Ahmadinedžad je to izjavio posle ubistva jednog od vođa Hezbolaha u Siriji. Iran okrivljuje Izrael za ubistvo Imada Mugnijeha, što Izrael pobija.

XS
SM
MD
LG