Linkovi

Demetris Kasulides priznao poraz, Kristofijas novi predsednik Kipra


Komunistički lider Demetris Kristofijas pobedio je na današnjim predsedničkim izborima
na Kipru, potrvrdili su zvanični rezultati, a njegov desničarski rival Joanis Kasulides priznao je poraz.

"Pozvao sam Kristofijasa danas i čestitao mu na njegovoj pobedi", rekao je njegov suparnik Kasulides svojim pristalicama. "Uverio sam ga da ću biti uz njega u njegovim nastojanjim da nadje rešenje za naše nacionalno pitanje."

Kristofijas sin gradjevinskog radnika koji tvrdi da je u stanju da približi grčke i turske zajednice na ostrvu, podeljene već 34 godine, prvi je komunista na čelu Kipra u istoriji ostrva i jedini je komunistički lider u Evropskoj uniji.

Kipar je podeljen od 1974. godine izmedju severnog turskog i južnog grčkog dela. Komunistička partija Akel čiji je on lider poznata je po svom evroskepticizmu i zagovarala je odlaganje uvodjenja evra kao valute, koji je konačno uveden 1. januara ove godine. Takodje je obazriva prema NATO i održava bliske veze sa Moskvom gde su Kristofijas i drugi članovi partije studirali.

Kristofijas je bio poslanik od 1991. godine, predsedniki Akel-a od 1988. i predsednik skupštine od 2001. On voli da podseća na svoje skromno poreklo i gaji reputaciju jednostavnosti i otvorenog govora.

XS
SM
MD
LG