Linkovi

Varnice na relaciji Srbija-SAD pred posetu visoke ruske delegacije


Premijer Vojislav Koštunica pozvao je Sjedinjene Američke Države da ponište odluku o priznavanju Kosova i zatim naglasio:

“Odgovornost je na Sjedinjenim Američkim Državama da omoguće da se stvari vrate u pređašnje stanje i da se, kroz potvrđivanje Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti, obezbedi stabilnost i mir u regionu.”

Američki ambasador u Beogradu Kameron Manter zatražio je od srpskih lidera da obezbede sve kako se nasilje usmereno protiv diplomatskih misija nikada više ne bi ponovilo. Ambasador Manter je u intervjuu agenciji Asošijeted pres rekao da je eoma ljut zbog onoga što se dogodilo i poručio da bi bilo bolje da se to ne ponovi. Manter je pozvao na odgovornost neke ministre u vladi Vojislava Koštunice i ostale nacionalističke političare i upozorio da nikada nije od pomoći kada neodgovorni visoki lideri neke zemlje koriste zapaljiv rečnik jer on vodi daljoj diplomatskoj izolaciji Srbije što nikome nije u interesu.

I bivši šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović smatra da je srpska Vlada mitingom u četvrtak sve dovela u pitanje i da se ponela šizofreno. Sadašnja situacija vodi direktno u obračun ličnih siledžijskih paraformacija pojedinih ministara, ocenio je Svilanović i upozorio da sledeće mete mogu biti mediji, nevladine organzacije i pojedine političke ličnosti. Srbija ni u objektivno mnogo gorim vremenima nije bila u ovakvom haosu, rekao je Svilanović.

U takvim okolnostima u ponedeljak gost Beograda biće, kako je najavljeno, delegacija Rusije koju predvodi potpredsednik vlade Dmitrij Medvedov, šef diplomatije Sergej Lavrov i ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

XS
SM
MD
LG