Linkovi

Turska nastavila napade na gerilce PKK na severu Iraka, poginulo pet vojnika i 40 gerilaca


Turska vojska nastavila je danas napade na gerilce Radničke stranke Kurdistana na severu Iraka. Turski avioni F-16 pružaju vazdušnu podršku kopnenim snagama. Cilj su im položaji PKK oko 20 kilometara od granice, gde se navodno nalazi oko hiljadu gerilaca. U ofanzivi turske vojske na severu Iraka poginulo je pet vojnika i 40 kurdskih gerilaca, saopštile su oružane snage te zemlje.

Turska vojska pokrenula je u četvrtak kopnenu operaciju na severu Iraka kako bi proterala kurdske separatističke pobunjenike koji upadaju na tursku teritoriju i podstiču pobunu. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan kazao je da se radi o ograničenoj operaciji na baze Radničke stranke Kurdistana .

On je dodao da će se oružane snage vratiti na tursku teritoriju u najkraćem roku, čim izvrše zadatke. Erdogan je naveo da Ankara ne namerava da povredi teritorijalni integritet Iraka i objasnio da je o operaciji obavestio iračkog premijera Nurija al Malikija i američkog predsednika Džordža Buša. On je kazao da se Vlada u Bagdadu nije „puno protivila“ akciji, jer Irak podržava stabilnost Turske i priznaje da je PKK pretnja za tu državu i granična područja.

XS
SM
MD
LG