Linkovi

Da li će doći do destabilizacije ekonomskih tokova Srbije i Crne Gore?


U Crnoj Gori mnogi se ovih dana pitaju može li politička odluka crnogorske vlasti u vezi da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ugroziti ekonomske odnose Crne Gore i Srbije.

’’Privredni tokovi su toliko jaki i čvrsti da nikakva politička odluka ne može uticati na njih. Činjenica je i da sve ono što se dešavalo u mnogo težim političkim vremenima, nije destabilizovalo ekonomske tokove između Srbije i Crne Gore’’, rekao je funkcioner vladajuće DPS Predrag Bošković.

Pitanje mogućih poremećaja odnosa privrednika dvije zemlje u zavisnosti od odluke crnogorske vlasti u vezi sa Kosovom otvara se zbog činjenice da Crna Gora ima najveći obim spoljnotrgovinske razmjene sa Srbijom, koja se protivi svakom priznanju kosovske nezavisnosti.

Političke odluke neće uticati na ekonomske odnose i trgovinsku razmjenu između Srbije i Crne Gore ‘’šta god da se bude dešavalo u budućnosti’’, tvrdi Bošković.

’’Ekonomija će uvijek da bira puteve koji su najjednostavniji i najjeftiniji za krajnje potrošače i donose najviše profita onima koji rade određene ekonomske poslove, tako da ih bilo kakva politička odluka ne može ugroziti’’, saopštio je Bošković.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da bi do zahlađenja ekonomskih odnosa Crne Gore i Srbije moglo doći u slučaju da crnogorska vlast relativno brzo prizna nezavisnost Kosova.

’’Moguće da bi ekonomski patriotizam, odnosno revanšizam, bio jači od ekonomske logike’’, kazao je Drecun.

On je dodao da bi Crna Gora time bila pogođena zbog činjenice da je Srbija njen najveći spoljotrgovinski partner, ali i zbog toga što bi to moglo dovesti do određenih zastoja u prometu, tranzitu, turizmu i građevinarstvu.

XS
SM
MD
LG