Linkovi

SAD: Fotografije ambasade u plamenu osvanule na naslovnicama


Fotografije američke ambasade u Beogradu u plamenu osvanule su na naslovnicama širom SAD. “ Srbi koji protestuju zbog nezavisnosti Kosova zapalili ambasadu”, prenosi Njujork Tajms. “Srpski nacionalisti upali u ambasadu ogorčeni zbog američke podrške nezavisnosti Kosova” – piše Filadelfija Inkvajerer.

Vašington Post situaciju opisuje oštrijim rečnikom. “Razuzdana rulja od nekoliko stotina demonstranata pregazila i zapalila delove američke ambasade”. Dnevnik podseća da je apad izazvao odlučni protest Vašingtona, i pokazao gnev koji u Srbiji vlada zbog gubitka istorijske pokrajine.

“Podrška Kosovu košta SAD” – ocenjuje Vašington Tajms, prenoseći da je zapaljena američka ambasada u Beogradu postala najnovija meta srpskog gneva dok se SAD suočavaju sa posledicama svoje podrške kosovskoj nezavisnosti. “Uprkos milijardama dolara potrošenim na pojačanje zaštite američkih ambasada u svetu, srpski demonstranti uspeli su da prodru u deo ambasade I zapale je”, dodaje Tajms. List ističe da je posmatrače iznenadilo odsustvo policije u blizini iako je nasilje bilo očekivano, navodeći da su neredi izbili posle prkosnih nacionalističkih govora srpskog premijera. Vašington Tajms takodje se poziva na izjave neimenovanih zvaničnika da su se srpski veterani iz ratova 1990-ih tajno okupili na Kosovu uoči proglašenja nezavisnosti, što je indikacija da će doći do novog nasilja.

Čikago Tribjun za to vreme donosi izveštaj svog dopisnika iz Prištine koji je obišao srpske enklave. Na Kosovu vlada zabrinutost da su neredi u Beogradu, za koje policija krivi alkoholisanu omladinu – znak budućih nemira I na tom području. I Albanci I Srbi iskusili su okrutnost druge strane, podseća novinar Tribjuna.

San Dijego Junion Tribjun prenosi analizu Njujork Tajmsa da je nasilje u Beogradu podstaklo strahove Vašingtona I Brisela da se Srbija okreće otrovnom nacionalizmu prošlosti, iako srpski analitičar predvidjaju da će se njihova zemlja na kraju privoleti zapadnim vrednostima. Dnevnik dodaje da je odsustvo pro-zapadnog predsednika Borisa Tadića sa mitinga u Beogradu znak podele u srpskoj vladi. Sijetl Tajms piše da je “srpska vlada je rekla da neće primeniti vojnoj sili ali ulično nasilje može da bude taktika da se obeshrabre druge zemlje koje bi htele da slede SAD, Britaniju, Francusku u brzom priznavanju nezavisnosti Kosova”.

XS
SM
MD
LG