Linkovi

Srbiji zadat psihološki udarac, redak u medjunarodnoj istoriji


Saradnik vašingtonskog Saveta za međunarodne odnose, Čarls Kapčan u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, kaže da bi bilo opasno da se nasilje koje je juče viđeno na beogradskim ulicama prelije na Kosovo. Protesti u Srbiji, kaže Kapčan, bili su očekiva.

Kapčan: Mislim da je takve proteste trebalo očekivati. Srbiji je zadat psihološki udarac, redak u medjunarodnoj istoriji. Otcepljen je važan deo srpske teritorije, koji je ima veliku emotivnu i istorijsko-versku važnost. Imate Srbe na ulicama, koji protestuju i neki do njih su pribegli nasilju, što me uopšte ne iznenadjuje. Međutim, to bi molgo da bude opasno ako podstakne dalje nasilje i ono se proširi na Kosovo. Želeo bih da ukažem i da je srpska vlada trebalo da učini više da zaštiti američku svojinu i diplomatska predstavništva.

Glas Amerike: Kako bi ste procenili budući razvoj odnosa SAD i Srbije, imajući u vidu kosovsku nezavisnost?

Kapčan: To će sasvim da zavisi od Beograda, mada će Vašington učiniti sve da pruži ruku prijateljstva Srbima, pošto zna koliko je za njih bolno odvajanje Kosova. Primetili ste da su saopštenja administracije ohrabrujuća, posebno u pogledu nastojanja predsednika Tadića da zadrži Srbju na prozapadnom i kursu evorpskih integracija. Od Beograda dakle zavisi da li je u ovom momentu zainteresovan za dalje integracione procese sa zapadom.

Glas Amerike: Da li će nezavisnost Kosva intenzivirati secesionisticke pokrete i postaviti međunarodni presedan, uprkos suprotnim uveravanjima?

Kapčan: Mene prvenstveno brine Republika Srpska, pošto je geografski i politički blizu Srbiji, pošto Bosna i Hercegovina još nije dovljno integrisana. Međutim, čuju se glasovi ekstremista koji, uprkos mirnoj situaciji u zemji, napominu da je Kosovo napustilo Srbiju i pitaju zašto Republika Srpska ne napusti Bosnu i Hercegovinu. Izuzev na Balkanu, ne verujem da će odvajanje Kosova imati značajnijih posledica, sem ukoliko Putin odluči da preduzme korake odmazde i prizna Južnu Osetiju, Abhaziju ili podstakne nemire na Kavkazu, što sumnjam da će se desiti.

Glas Amerike: Šta bi treblao učiniti sada, nakon demonstacija u Beogradu i proglašenja nezavisnosti Kosova, kada su u pitanju integracija i stabilnost regiona?

Kapčan: Najveća briga će da budu događanja na terenu na Kosovu, odnosno da li da li će severni deo nastojati da se otcepi, šta će se dešavati u srpskim enklavama širom Kosova i da li će doći do nasilja. Stoga se nadam da su snage NATO-a vidljive i aktivne kako bi se takva mogućnost sprečila. Mislim da smo u opasnom periodu sada i da postoji rizik da spontano dođe do nasilje na Kosovu. To bi bilo katastrofalno, jer bi se izgubilo i ono malo multietničnosti, koje sada imamo. Nadam se da se to neće dogoditi.

XS
SM
MD
LG