Linkovi

Završen miting u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova


U Beogradu je nešto posle 18 sati završen miting u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, a njegovi učesnici su se uputili ka hramu Svetog Save, gde će biti održan moleban. Na platou pred Domom narodne skupštine gde je miting održan, u okolnim parkovima i ulicama bilo je više od 150.000 ljudi. Procene domaćih i stranih medija iznosile su od 100.000 pa do više od 300.000 prisutnih. Policija je izveštačima na mitingu prenela procenu da plato ispred parlamenta obično "prima" oko 130.000 ljudi, ali da se tokom današnjeg skupa veliki broj ljudi okupio i u okolnim ulicama. Na protestnom mitingu govorili su premijeri Srbije i Republike Srpske Vojislav Koštunica i Milorad Dodik, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav NIkolić, lideri Srpske narodne stranke i Narodne stranke iz Crne Gore Andrija Mandić i Predrag Popović. Građanima su se obratili i režiser Emir Kusturica, teniser Novak oković, košarkaš Dejan Bodiroga, rektori univerziteta u Beogradu i Prištini Branko Kovačević i Zdravko Vitošević, kao i studenti Sandra Todorović i Vladica Lazarević.

Koštunica: Dok postojimo nećemo priznati nezavisnost

Premijer Vojislav Koštunica izjavio je večeras da Srbija dok postoji kao država neće priznati jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, za koju je ocenio da je nastala kršenjem principa civilizovanog sveta.

"Dok živimo - Kosovo je Srbija a naša braća na Kosovu nisu sama i zaboravljena! Dok odbijamo ultimatume a prihvatamo prijateljstvo - Srbija je slobodna! Reč je data i čuo je čiav svet. A svi znaju kolika je data srpska reč", rekao je Koštunica na mitingu ispred Doma narodne skupštine.

Premijer je dodao da Srbija nije sama i da neće zaboraviti prijateljstvo i principijelnu podršku ruskog predsednika Vladimira Putina. Na početku govora, Koštunica je ocenio da među prisutnima nema nikoga ko nije sa Kosova i ko misli da pokrajina nije srpska.

Premijer je rekao da Srbija ne sme da popusti pod pritiscima, kako se izrazio, "silnika" i prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova jer bi, u tom slučaju, morala da se odrekne svega što jeste.

"Traže da se odreknemo naše braće na Kosovu. Govore našoj braći na Kosovu da su, ne izlazeći iz svojih kuća, otišli u drugu državu. Nisu i nikad neće. Govore im da su razdvojeni od nas. Nisu i nikada neće biti", rekao je Koštunica.

Koštunica je govor završio usklikom: "Kosovo je Srbija!"

Okupljeni građani u nekoliko navrata su prekinuli govor premijera uzvikujući "Kosovo je srce Srbije" i "Rusija, Rusija...". Pre govora Koštunice, glumac Nenad Jezdić govorio je delove poeme "Kosovo Polje" koju je 1987. godine napisao akademik Matija Bećković.

Popović: Crna Gora udara na sebe ako prizna Kosovo

Predsednik crnogorske opozicione Narodne stranke Predrag Popović ocenio je večeras da će zvanična Crna Gora prvi put u istoriji "udariti na samu sebe" i podriti temelje "njegoševske Crne Gore" ukoliko prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Na mitingu "Kosovo je Srbija" u Beogradu, Popović je optužio crnogorsku vlast da je antisrpska, da je "okrenula leđa stradalnoj sestri Srbiji", kao i da progoni srpski jezik i crkvu "odričući se svog korena i progoneći one koji te korene čuvaju". Popović je dodao da u Crnoj Gori nema nijednog čoveka koji je, kako se izrazio, "ostavio časno ime" a ko nije bio sudbinski vezan za Kosovo i Metohiju i ko je pogazio "kosovski zavet". Predsednik crnogorske opozicione Srpske narodne stranke Andrija Mandić rekao je okupljenima da će "duša srpskog naroda" u Crnoj Gori progovoriti sutra u Podgorici na isti način kao i što je to večeras progovorila "duša srpskog naroda u Beogradu". I Mandić i Popović govor su završili uzvikujući: "Živela Srbija!".

Dodik: RS ne priznaje unilateralno proglašenje nezavisnosti

Republika Srpska ne priznaje unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova i želi mir i
stabilnost, kao i jaku Srbuju, poručio je večeras premijer RS Milorad Dodik. On je na mitingu ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu poručio "da voli Srbiju koja je dostojanstvena i koja zna šta hoće".

"A ova Srbija želi da Kosovo ostane u Srbiji", kazao je on.

"Republika Srpska zna svoj put Ona voli Srbiju. Samo stabilna i jaka Srbija pomaže Republici Srpskoj i samo jaka Republika Srpska pomaže Srbiji", istakao je Dodik.

"Srbija je naša otadžbina, iako živimo u Bosni i Hercegovini", naglasio je Dodik.

Nikolić: Neću se smiriti dok Kosovo ne bude pod kontrolom

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić rekao je večeras u Beogradu da se neće smiriti dok Kosovo i Metohija ne bude pod kontrolom Srbije. Nikolić je govoreći na mitingu "Kosovo je Srbija" rekao da "ovde svako na svoj način - govorom sluhom i srcem polaže kosovski zavet" On je istakao da će Srbija sačuvati svako svoje čedo na Kosovu i Metohiji i svaki pedalj svoje teritorije.

"Samo smo dva dana tugovali, a trećeg dana Srbi su spalili punktove a, četvrtog organizovali miting kakav Srbija nije videla", istakao je Nikolić.

On je kazao da će Srbija zapamtiti ko je priznavao nezavisnost Kosova, a ko nije i poručio Evropi da razmišlja i vrati se prijateljstvu prema srpskom narodu. Dok je Nikolić govorio paljene su baklje.

Kusturica: Srbi imaju kosovsku mitologiju

Reditelj Emir Kusturica poručio je danas da svi narodi sveta imaju svoju mitologiju, a Srbi kosovsku mitologiju.

"Čekamo da Kosovo bude ponovo slobodno i da bude naše. Živela Srbija. Živelo Kosovo", poručio je Kusturica na mitingu ispred Doma Narodne Skupštine u Beogradu.

On je rekao da Srbi imaju sve ono što je "ulaznica za veliki svet" i podsetio na znamenite srpske pisce i sportiste.

Đoković: Srcem sam uvek uz Kosovo

Najbolji srpski teniser i treći teniser sveta Novak oković izjavio je večeras da je, iako nije na mitingu u Beogradu, "srcem uvek uz Kosovo". Obraćajući se okupljenima na mitingu porukom emitovanom na video bimu, Đoković je rekao da mu je žao što večeras nije u Beogradu.

"Ovo je jedan od najtežih trenutaka u istoriji Srbije i žao mi je što fizički nisam na mitingu. Ali moja familija i ja smo srcem uvek za Kosovo", rekao je Đoković.

"Mnogo mi pada teško situacija na Kosovu. Istoriju Srbije pisalo je Kosovo. Kosovo je uvek bilo Srbija i uvek će tako ostati", rekao je Đoković.

XS
SM
MD
LG