Linkovi

Raketa ispaljena sa američkog ratnog broda uništila špijunski satelit


Raketa ispaljena sa američkog ratnog broda uništila je neispravni špijunski satelit, u pokušaju da se spreči da njegov rezervoar sa visoko toksičnim gorivom padne na zemlju.

"Raketa SM-3, ispaljena sa američkog ratnog broda 'USS Lake Erie', pogodila je satelit veličine autobusa na visini od oko 247 kilometara iznad Tihog okeana", saopštilo je američko Ministarstvo odbrane.

"Mreža zemaljskih i svemirkih senzora potvrđuje da je vojska SAD presrela neispravan obaveštajni satelit u njegovoj poslednjoj orbiti pred ulazak u zemljinu atmosferu", kaže se u saopštenju i dodaje da će potvrda da je tom prilikom uništen i rezervoar sa toksičnim gorivom uslediti u sledeća 24 sata.

Zbog relativno male visine satelita u trenutku uništenja, prvi ostaci su počeli da ulaze u atmosferu odmah, a većina preostalih će sagoreti u periodu od 24-48 sati, navodi se u saopštenju Pentagona. Prethodna procena je bila da ne izgleda da bi Tihi okean mogao dovoljno da se smiri da bi mogla uspešno da bude izvedena operacija sa broda iz sastava američke mornarice, zaduženog za ispaljivanje taktičkog standardnog projektila radi uništenja satelita.

Pentagon je prošle nedelje saopštio da je predsednik Džordž Buš doneo odluku da dopusti američkoj mornarici da pokuša da obori satelit, s kojim je prekinuta komunikacija ubrzo po lansiranju u decembru 2006. godine. Odluka je doneta zbog opasnosti da bi satelit mogao da padne na nastanjeno područje i izazove smrtonosna trovanja stanovništva zbog sagorevanja goriva hidrazina.

XS
SM
MD
LG