Linkovi

Dragišić: Nažalost veoma je moguće da Balkan krene u novi krug krize


Vojni analitičar iz Beograda Zoran Dragišić, kaže da su huligani sprečili da se poruka protivljenja nezavisnosti Kosova zaseni ružnim scenama nasilja sa beogradskih ulica.

Dragišić: Ono što se danas dogodilo dobro u Beogradu i ono što je trebalo da bude slika na koji način se srpski narod i gradjani Srbije u celini protive i protestuju protiv onoga što se dešava, ta slika je potpuno zamućena i one slike iz Beograda koje su se mogle videti i na stranim televizijama, slike paljevine, rušenja, vandalizma i potpuno neprimerenog ponašanja, dok je u toku veoma posećena molitva u hramu Svetog Save kojoj prisustvuje veliki broj ljudi koji su mrno, dostojanstveno došli u Beograd da iskažu mirno svoje nezadovoljstvo, ta slika nije mogla da se vidi nigde. Tako su vandali, još jednom Srbiji naneli veliku štetu.

Glas Amerike: Ko je, prema vašem mišljenju, odgovoran za dogadjaje u Beogradu?

Dragišić: Mislim da su ambasade morale da budu mnogo bolje obezbedjene. Ovo nije prvi put u poslednjih nekoliko dana i u nekim trenutcima policija gotovo i da nije intervenisala. Današnji dogadjaji, naravno mislim da na organizatore skupa spada sva odgovornost jer se moglo predvideti da će grupe huligana krenuti da se ponašaju kao prethodnih dana i da je mnogo više moralo da bude učinjeno. Mislim da je intervencija policije i žandarmerije morala da bude mnogo energičnija i da je trebalo da delove grada u kojima se nalaze ambasade blokirati. Mislim da bi to bilo u interesu Srbije. Bilo bi veoma lepo da je slika ovog dogadjaja otišla u svet sa najvažnijim današnjim porukama. Umesto nepravde koja se čini srpskom narodu, što je i glavna tema, glavna tema je paljenje ambasada. To je ono što je u ovom trenutku jako loše i zbog čega organizatori ovog skupa snose svu odgovornost.

Glas Amerike: Šta mislite da će se dalje dogadjati?

Dragišić: Dani koji dolaze biće prilično vrući. Mislim da bi bilo lepo da predstavnici medjunarodne zajednice, kosovskih Albanaca ali i predstavnici vlade Srbije umire malo svoj rečnik i da se povede računa o tome da se nikakvim nepromišljenim izjavama bezbednosna situacija dodatno ne iskomplikuje. U ovakvoj situaciji je najvažnije sačuvati mir i bezbednost i mislim da kada se razgovara mirno i politički argumenti najjače čuju. Imali smo izjavu predsednika Tadića da će Srbija nastaviti da se bori za Kosovo ali se neće samoizolovati, što je mogući put. Ali imali smo poslednjih dana provocirajućih izjava sa različitih strana za koje mislim da mogu da zapale plamen sukoba, a sva iskustva iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije i svega što se dešavalo, govore da nikada nasilje nije uspelo da reši problem. Srbija u ovom trenutku nema interes da dodje do bilo kakvog nasilja, ali nisam optimista i očekujem da će biti još problema. Mislim da neki politički činioci imaju problem sa kontrolom sopstvenog jezika i bojim se da bi moglo da dodje do eskalacije sukoba.

Glas Amerike: Da li mislite da se nasilje može preneti u region?

Dragišić: Nažalost, veoma je moguće da Balkan krene u novi krug krize. Makedonija neće ostati bez refleksije kao ni Crna Gora jer je ceo region osetljiv. Mnoga pitanja otvorena devedesetih nisu zatvorena i ukoliko se ovom krizom ne bude upravljalo kako treba, postoji mogućnost širenja po regionu.

XS
SM
MD
LG