Linkovi

Vašington potvrdio da je situacija u beogradskoj ambasadi pod kontrolom


Iz Stejt Dipartmenta je saopšteno da je situacija pod kontrolom, te da srpska policija obezbjeđuje ambasadu.

Portparol Šon Mekormak kazao je da su demonstranti ušli u zgradu ambasade, ali ne i u njen zaštićeni dio.

Vašington je po njegovim riječima, dobio uvjeravanja od premijera Koštunice da se incident neće ponoviti.

U Njujorku, Savjet bezbjednosti UN osudio je jednoglasno "napade rulje" na američku i druge ambasade u Beogradu. U saoštenju je naglašeno da međunarodno pravo obavezuje na zaštitu diplomatskih misija i pozdravlja se nastojanje srpskih vlasti da zavedu red.

Ranije danas portparol Stejt Dipartmenta Šon Mekormak kazao je da su američki zvaničnici u kontaktu sa srpskom vladom, kako bi osigurali da srpske vlasti iskoriste odgovarajuća sredstva u ispunjuvanju međunaordnih obaveza I zaštite dilpmatska predstavništva.

Mekormak je istakao da nema indicija da je srpska policija oklijevala da interveniše zbog raspoloženja koje vlada u javnosti. Čim bude riješen ovaj incident, siguran sam da ćemo biti u prilici da proučimo dokaze sa terena i tačno utvrdimo šta se dogodilo - saopštio je Mekormak i dodao da je sada važno da vlada reaguje i angažuje neophodne snage kako bi riješila situaciju. Takođe je naveo da se u vreme napada u ambasadi nisu nalazili ambasador i osoblje, ali da su u kompleksu zgrada ambasade bili pripadnici obezedjenja i marinci.

Srpske vlasti kontaktirao je i američki podsekretar Nikolas Berns.

Sa incidentom u Beogradu upoznata je i američka državna sekretarka Kondoliza Rajs, koja se sa američkim predsjednikom vraća sa petodnevne afriče turneje. Reagovao je i američki ambasador u UN-u, koji je kazao da je užasnut zbog napada i najavio da će zatražiti od Savjeta bezbjednosti da usvoji jedinstvenu izjavu kojom se osuđuje napad na ambasadu, a srpska vlada podsjeća da je obavezna da zaštiti diplomatska predstavništva.

Vijest o napadu na američku ambasadu objavile su sve vodeće televizijske mreže u Americi po oznakom hitno, dok CNN i MSNBC neprekidno izvještavaju iz Beograda.

XS
SM
MD
LG