Linkovi

U Beogradu se pripremaju velike demonstracije protiv nezavisnosti Kosova


Stotine hiljada ljudi očekuju se na protestu kojim će građani Srbije u Beogradu iskazati svoje protivljenje nezavisnosti Kosova.

Škole ne rade, a željeznica je obezbijedila besplatan transport za demonstrante. Brojni su i oni koji su iz unutrašnjosti na proteste krenuli autobusima. Sa velike bine, koja je postavljena ispred zgrade Skupštine, okupljenima bi trebalo da se obrati i premijer Koštunica.

Organizatori očekuju da će protest, nakon izgreda koji su pratili proglašenje nezavisnosti u nedjelju, proteći bez incidenata.

Najavljeno je da će demonstrati, nakon što im se obrate zvaničnici i javne ličnosti, prošetati do Hrama Svetog Save.

Agencija AFP je najavila da će se na protestu pojaviti filmski režiser Emir Kusturica.

Na protestima banjalučkih srednjoškolaca i studenata spaljene su zastave EU, Nemačke i SAD, a policija je sprečila demonstrante da se probiju do američke ambasade. Protest je počeo u podne, okupljanjem oko hiljadu učesnika na Trgu Krajine. Učesnici su najpre demonstrativno spalili zastave, a zatim se uputili ka ambasadi SAD. Neki od njih bacali su kamenje na pripadnike policije, koji su ih rasterali suzavcem. Studenti su se zatim uputili ka zgradama nemačkog i francuskog konzultata.

"Kosovo je srce Sbije" i "Srpska-Srbija zajednička država", "Nikad Federacije"- parole su učesnika protesta, koji nose srpske zastave, a neki i slike ruskog predsednika Vladimira Putina.

Na Palama je takođe održan miting podrške Srbima na Kosovu, a načelnik opštine Pale Slobodan Savić naglasio je da je ovaj miting još jedno "ne" Evropi i međunarodnoj zajednici.

Studentska vijeća fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i studenske organizacije, organizuju danas u 16 sati ispred zgrade tehničkih fakulteta u Podgorici "protestnu šetnju" u znak podrške studentima iz Kosovske Mitrovice. Predsjednik organizacije "Pro-projektis" Dražen Marković kazao je da su pozvani svi studenti da učestvuju a da su pozivi da im se pridruže uručeni i profesorima i dekanima fakulteta. U Podgorici zbog proglašenja nezavisnosti Kosova protestuju i srednjoškolci, koje su prosvetne vlasi upozorile da će biti isključeni iz škole ukoliko nastave protest. Nastavničko vijeće Srednje mašinske škole isključilo je jednog, a u postupku isključivanja su još četiri učenika, koji su predvodili protest srednjoškolaca "zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova".

U međuvremenu se, Sjedinjenim Državama, Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj u priznanju kosovske države pridružila Italija. Odluku o priznanju u Rimu su objavili premijerRomano Prodi i šef diplomatije Masimo D'Alema. Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić naložio je hitno povlačenje ambasadora Srbije iz Italije. Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je protestne note vladama Italije i Estonije, koja je, takodje, danas priznala nezavisnost Kosova. Za sada je 18 od 27 članica EU podržalo, bilo najavom bilo formalnim priznanjem, nezavisnost Kosova. Kipar, Španija i Rumunija su se kosovskoj nezavisnosti eksplicitno usprotivile.

Predsjednik Srbije Boris Tadić danas će o tome u Bukureštu razgovarati sa rumunskim kolegom Trajanom Baseskuom koji je uoči sastanka kazao da je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo nezakonito i da predstavlja presedan za seperatiste u drugim krajevima svijeta.

(AP, AFP, BBC, Beta)

XS
SM
MD
LG