Linkovi

Vujanović povjerio mandat za sastav nove vlade Đukanoviću


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović povjerio je danas mandat za sastav nove Vlade lideru Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću. Nova Vlada Crne Gore biće izabrana 28. februara, za kada je Vujanović zakazao vanrednu sjednicu Skupštine

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uvjeren je da će Đukanović “kao predsjednik Vlade biti maksimalno posvećen ukupnom ekonomskom razvoju Crne Gore i afirmaciji njene socijalne dimenzije, budući da su to primarni aktuelni ciljevi”.

“Siguran sam i da će Vlda biti maksimalno posvećena nastavku evropskih i evroatlanskih integracija koje su trajna potreba i interes Crne Gore”, kazao je Vujanović.

On je podsjetio da je Đukanović u periodu od 1991. do 2006. godine u četiri mandata bio premijer i jednom predsjednik Crne Gore.

Vujanović je naveo da se radilo o periodu “velikih i brojnih izazova za mir, stabilnost, skladne međunacionalne i međuvjerske odnose, očuvanje države Crne Gore i njenog ekonomskog i socijalnog ambijenta” i istakao da su sve te vrijednosti sačuvane, a državnost Crne Gore obnovljena i međunarodno priznata.

“Svim ovim ostvarenjima Đukanović je posvetio svoj rad na dvije najodgovornije državne funkcije – predsjednika države i Vlade. Obavljajući ove dužnosti značajno je doprinio ugledu i međunarodnoj afirmaciji Crne Gore”, kazao je Vujanović.

Prema Ustavu, mandatar za sastav Vlade iznosi u Skupštini svoj program i predlaže sastav svog kabineta. O programu i predlogu za sastav Vlade, parlament odlučuje istovremeno.

Ukoliko ponovo bude izabran biće to peti Đukanovićev mandat na mjestu predsjednika crnogorske Vlade.

XS
SM
MD
LG