Linkovi

Novi trijumf Baraka Obame i Džona Mekejna na stranačkim izborima u Viskonsinu


Barak Obama pobijedio je, prema očekivanjima, na stranačkim izborima u Viskonsinu. Prema projekcijama američkih medija senator iz Ilinoja je uspio da pridobije dio glasača koji su do sada većinski podržavali Hilari Klinton - jedan broj bijelih žena i dio radničke klase.

Ekonomija i trgovinska razmjena sa inostranstvom bili su među prioritetima za glasače u Viskonsinu. Čak 7 od 10 glasača vjeruje da je trgovina dovela do gubitka radnih mjesta u Viskonsinu. Tek svaki peti misli suprotno.

Obama je pred velikim brojem pristalica u Hjustonu, u Teksasu, i pored značajne prednosti u Viskonsinu i 9 uzastopnih pobjeda, bio objema nogama na zemlji poručivši pristalicama da je promjena za koju se zalaže "još mjesecima daleko". Obama je u svom pobjedničkom govoru obećao da će okončati rat u Iraku tokom prve godine svog mandata.

U obraćanju svojim pristalicama u Jangstaunu u Ohaju, Hilari Klinton nije ni pomenula poraz. U indirektnoj kritici Obaminog neiskustva kazala je: "I moj i izbor senatora Obame bili bi za istoriju, ali samo je jedno od nas spremno da već prvog dana bude vrhovni komandant, da upravlja ekonomijom i porazi republikance".

Trka Obame i Hilari Klinton i dalje nije završena iako Obama ulazi u naredni izborni ciklus, 4. marta, sa momentumom koji bi mogao i definitivno da okonča kampanju bivše prve dame. Obama je pred izbore u Viskonsinu imao 1.281 od potrebnih 2.025 delegata za konvenciju koja bi u avgustu u Denveru trebalo da potvrdi stranačku nominaciju. Hilari Klinton je imala 1.218 delegata.

Ukupno 74 delegata Viskonsina biće podijeljeno proporcionalno rezultatu. Dvadeset delegata koje daju Havaji, država u kojoj je Obama proveo dio mladosti, takođe je dijeljeno u noći između utorka i srijede.

Kod republikanaca, senator Džon Mekejn je pobjedom u Viskonsinu uvećao prednost u odnosu na Majka Hakabija i približio se osvajanju potrebnih 1.191 delegatskih mjesta.

Senator iz Arizone je pred svojim pristalicama iskoristio momenat za napad na Baraka Obamu.

"Boriću se svakog trenutka u ovoj kampanji da osiguran da Amerikanci ne budu prevareni elokventnim, ali praznim pozivom na promjene", kazao je Mekejn.

U Viskonsinu, na stranačkim izborima, pravo glasa imali su i stranački neopredjeljeni birači. Na izborima za kandidata demokrata četvrtina ukupnog broja izašlih na izbore bili su neopredijeljeni, a čak 15 odsto izašlih glasalo je prvi put.

XS
SM
MD
LG