Linkovi

Predsednik Buš traži da se okonča nasilje u Darfuru


Predsednik Džordž Buš pozvao je sve nacije da pojačaju nastojanja za okončanje etničkog nasilja u Darfuru.

Buš je, tokom posjete Ruandi, najavio da će Sjedinjene Države izdvojiti 100 miliona dolara za pomoć u opremi i obuci afričkih mirovnih snaga koje će biti stacionirane u tom regionu.

Američki predsednik danas je posetio memorijal posvećen žrtvama genocida u Ruandi 1994., ističući da on predstavlja podsetnik da se treba boriti protiv zla širom sveta. Takođe je zahvalio toj zemlji što je poslala svoje snage u Darfur, kritikujući istovremeno Ujedinjene Nacije zbog, kako je naveo, sporosti u slanju dodatnih trupa.

Pregovori u Keniji u kritičnoj fazi

Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije su tokom dana pozdravili činjenicu da su izbori održani u miru. U Keniji, pregovori o okončanju političke krize, kako je naveo predsjednik Kibaki, ušli su u kritičnu fazu.

Kibaki je danas saopštio da je spreman da članovima opozicije dozvoli učešće u vladi, ističući međutim da bilo kakav sporazum mora biti u skladu sa postojećim ustavom zemlje.

Time se verovatno odbacuje opozicioni predlog da se ustanovi nova premijerska funkcija kako bi vladajuća partija i opozicija mogli da dele vlast. Predsjednik Kenije sastao se sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs, koja je pozvala obe strane da što pre postignu dogovor o podjeli vlasti, koji bi, kako je istakla, osnažio i odnose te zemlje sa Amerikom.

Kenijski narod očekuje od političkih lidera da prevaziđu političke razlike, navela je Kondoliza Rajs.

XS
SM
MD
LG