Linkovi

Buš podržava nezavisnost Kosova zbog mira na Balkanu


Predsednik Buš kaže da podržava nezavisnost Kosova jer veruje da će ona doneti mir na Balkanu. Predsednik Buš je izneo tu ocenu uprkos upozorenjima Rusije i Srbije da unilateralna deklaracija kosovske nezavisnosti predstavlja opasan presedan kada su u pitanju separatističke težnje u svetu.

Predsednik Buš rekao je da je uvek jasno stavljao do znanja Rusiji da podržava nezavisno Kosovo, jer veruje da je to istorijski korak ka miru.

"Mi smo zajedno sa Rusijom, evropskim i drugim državama, blisko sarađivali u procesu koji je doveo do nezavisnosti. Smatramo da je to ispravno. Znate da ne postoji saglasnost o tome, ali mi verujemo – baš kao što veruje i veliki broj država – da će istorija pokazati da je ovo ispravan korak koji će doneti mir na Balkanu”.

U razgovoru sa novinarima u Tanzaniji, pred odlazak u Ruandu, američki predsednik još jednom je apelovao na kosovske Albance da zaštite prava srpske zajednice.

"Kosovo je objavilo predanost najvišim standardima demokratije koja uključuje solobodu, toleranciju i pravdu za sve etničke zajednice," rekao je Buš. "To su principi koji poštuju ljudsko dostojanstvo. To su vrednosti koje Amerika želi da vidi u prijateljskim zemljama. Uskoro, uspostavićemo pune diplomatske odnose sa Kosovom, dodao je Buš.

On je rekao da će Sjedinjene Države sa saveznicima raditi na tome da tranzicija ka kosovskoj nezavisnosti protekne u mitu i bez problema.

XS
SM
MD
LG