Linkovi

Počeli parlamentarni izbori u Pakistanu, slaba izlaznost birača


U Pakistanu se danas održavaju parlamentarni izbori, koje je do sada obeležila slaba
izlaznost birača zbog, kako se pretpostavlja.

"Molimo se Bogu da bude mirno. Molimo se za veliku izlaznost", rekao je zamenik predsednika Izborne komisije Pakistana Kanvar Mohamed Dilšad.

Izbore danas nadgleda policija kojoj se pridružilo još 80.000 vojnika. Prvi rezultati izora, na kojima pravo da se izjasni ima 81 milion birača, očekuju se krajem dana, a konačni rezultati biće poznati tek u sredu.

Datum održavanja izbora prethodno je odložen za šest nedelja posle samoubilačkog napada u Ravalpindiju kada su poginuli bivša premijerka i liderka opozicije Benazir Buto i još 20 ljudi. Posle tog napada, 27. decembra, zbog straha od nasilja izbornu kamanju je obeležio slab odziv pristalica na stranačkim okupljanjima, kao i smirivanje predizborne atmosfere.

Analitičari ocenjuju da stranka predsednika Perveza Mušarafa, koji je na vlasti od 1999, nema dovoljnu podršku u biračkom telu i da bi on mogao da izgubi izbore. Njegova popularnost opala je tokom prošle godine zbog političkih manevara kojima je pokušavao da se održi na vlasti, uključujući i uvodjenje šestonedeljenog vanrednog stanja. Pakistanci krive vladu i zbog rasta cena, nedostataka namirnica i čestih isključenja struje, kao i za nestabilnu bezbednosnu situaciju u zemlji.

Analitičari, medjutim, sumnjaju da Pakistanska narodna partija, kojoj predsedava suprug Benazir Buto, Asif Ali Zardari, može da osvoji većinu i navode da bi Mušarafu najviše odgovaralo formiranje koalicije te stranke i Muslimanske lige Pakistana, koja bi ga podržala. Rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazali su da će, ukoliko izbori budu pošteni, najviše glasova osvojiti stranka Benazir Buto, druga po broju glasova biće takodje opoziciona stranka bivšeg premijera Navaza Šarifa, dok će Mušarafova Muslimanska liga biti treća.

Opozicija je upozorila da će izaći na ulice ukoliko vlasti budu nameštale rezultate izbora, dok je Mušaraf zapretio je da neće tolerisati takve skupove.

XS
SM
MD
LG