Linkovi

Željko Komšić: BiH neće u narednom periodu priznati Kosovo


Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da "BiH u narednom periodu neće priznati nezavisnost Kosova" i da o tome u Predsedništvu BiH postoji konsenzus.

"Razlog za takav stav je što, u ovom trenutku, gotovo jedna trećina stanovništva u BiH ne podržava otcepljenje Kosova", rekao je Komšić u razgovoru sa ambasadorom Srbije u BiH Grujicom Spasovićem.

Spasović je uručio čanovima Predsedništva BiH pismo predsednika Srbije Borisa Tadića, u kojem su sadržani stavovi državnog rukovodstva Srbije povodom jučerašnjeg jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Komšić je izrazio žaljenje što "nije došlo do dogovora izmedju Beograda i Prištine" i naglasio da je interes Bosne i Hercegovine da Srbija ostane politički stabilna zemlja i da BiH želi da ima dobre odnose sa Srbijom, kao i sa ostalim zemljama regiona.

Spasović je rekao da će Srbija "svim sredstvima nastaviti da se bori za svoju pokrajinu" i dodao da "srpski zvaničnici izuzetno cene takav stav BiH o mirnom rešenju kosovskog pitanja".

Član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je informisao Spasovića o najavljenom zasedanju Skupštine Republike Srpske u vezi sa situacijom na Kosovu i poručio da u BiH treba sačuvati mir i stabilnost i ne dozvoliti nikakve ishitrene reakcije.

XS
SM
MD
LG