Linkovi

Sarajevo: Miroslav Lajčak i Ranko Krivokapić razgovarali o Kosovu


Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Sarajevu sa predsednikom parlamenta Crne Gore Rankom Krivokapićem o proglašenju nezavisnosti Kosova. Razmatrajući Deklaraciju o nezavisnosti koju je juče usvojio parlament Kosova, Lajčak i Krivokapić su zaključili da taj "dogadjaj ne može narušiti nade regiona za pristupanje EU".

Kako je saopšteno iz OHR-a, Lajčak i Krivokapić su se složili da evropski put i integracije moraju ostati u središtu pažnje regiona.

"Nijedan problem BiH nije na bilo koji način vezan za Kosovo i njegov status. Svaki pokušaj da se na veštački način poveže Kosovo sa Bosnom i Hercegovinom, ili njenim sastavnim delovima, mora biti odlučno odbačen", izjavio je Lajčak.

Prema njegovim rečima, BiH ni u kom slučaju nije talac Kosova niti se može dovesti u pitanje u skladu sa medjunarodnim zakonom.

Željko Komšić: BiH neće u narednom periodu priznati Kosovo

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da "BiH u narednom periodu neće priznati nezavisnost Kosova" i da o tome u Predsedništvu BiH postoji konsenzus.

"Razlog za takav stav je što, u ovom trenutku, gotovo jedna trećina stanovništva u BiH ne podržava otcepljenje Kosova", rekao je Komšić u razgovoru sa ambasadorom Srbije u BiH Grujicom Spasovićem.

Spasović je uručio čanovima Predsedništva BiH pismo predsednika Srbije Borisa Tadića, u kojem su sadržani stavovi državnog rukovodstva Srbije povodom jučerašnjeg jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Komšić je izrazio žaljenje što "nije došlo do dogovora izmedju Beograda i Prištine" i naglasio da je interes Bosne i Hercegovine da Srbija ostane politički stabilna zemlja i da BiH želi da ima dobre odnose sa Srbijom, kao i sa ostalim zemljama regiona.

Spasović je rekao da će Srbija "svim sredstvima nastaviti da se bori za svoju pokrajinu" i dodao da "srpski zvaničnici izuzetno cene takav stav BiH o mirnom rešenju kosovskog pitanja".

Član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je informisao Spasovića o najavljenom zasedanju Skupštine Republike Srpske u vezi sa situacijom na Kosovu i poručio da u BiH treba sačuvati mir i stabilnost i ne dozvoliti nikakve ishitrene reakcije.

A dok se u Sarajevu razgovaralo, na ulicama Banjaluke održani su studentski protesti. Iako najavljen kao mirni miting podrške studentima u Kosovskoj Mitrovici, celi skup poprimio je politički karakter, na kojem se uz podršku Srbiji zahtevalo i izdvajanje Republike Srpske iz BiH. Studenti su zapalili zastavu Evropske unije, a potom uzvikujući pogrde na račun Albanaca pokušali da se probiju do zgrade Konzulata SAD, u čemu su ih sprečile jake policijske snage. Znatno lošije prošla su konzularna predstavništva Nemačke i Francuske, koja su na očigled policije kamenova.

Zbog proglašenja nezavisnosti Kosova danas je otkazana i redovna sednica Narodne skupštine RS. Datum održavanja vanrednog skupštinskog zasedanja na kojem će se usvojiti deklaracija o Kosovu biće sutra utvrđen.

XS
SM
MD
LG