Linkovi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao o nezavisnosti Kosova


Savet bezbednosti danas je raspravljao o nezavisnosti Kosova, a diplomatama se obratio i predsednik Srbije Boris Tadić. Sednici je prisustvovao i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je da Saveta bezbednosti UN da "hitno poništi – kako je rekao “jednostran i protivpravn akt otcepljenja Kosova" uz poruku da će Srbija preduzeti sve političke i diplomatske mere da spreči secesiju. Tadić je ponovio da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova, koja bi mogla da bude opasan presedan sa nesagledivim posledicama. Države koje bi priznale nezavisnost Kosova, po rečima Tadića, preuzimaju odgovornost za eventualno etničko čišćenje preostalih kosovskih Srba.

Generalni sekretar Svetske organizacije koji je govorio pre Tadića nije se eksplicitno izjašnjavao o priznavanju ili poništavanju kosovske nezavisnosti, već je samo kazao da je cilj UN da obezbede "mir, bezbednost, stabilnost stanovništva". Ponovio je poziv Beogradu i Prištini da održe obećanje da će se uzdržati od nasilja. Ocenio da će proglašenje nezavisnosti Kosova imati "operativne implikacije na misiju UN, ali je dodao da će UNMIK nastaviti da deluje u skladu sa pravnim okvirom zacrtanim u rezoluciji 1244.

Ruski predstavnik Vitalij Čurkin podržao je zahteve Srbije da se nezavisnost Kosova anulira i odbaci, rekavši da Rusija "i dalje priznaje Republiku Srbiju u njenim medjunarodno priznatim granicama".

Sasvim suprotan stav izneli su ambasadori članica EU, najavljujući da će priznati Kosovo i istovremeno podržavati evropsku integraciju Srbije. Disonatni stavovi koje smo čuli danas u Savetu bezbednosti na neki način predstavljaju eho jučerašnje diskusije, koja je sazvana na zahtev Rusije. Savet nije mogao da se saglasi i nije usvojio ruski predlog da se deklaracija kosovske nezavisnosti poništi.

XS
SM
MD
LG