Linkovi

Frank-Valter Štajnmajer: Nemačka će u sredu priznati Kosovo


Nemačka će u sredu, 20. februara na redovnoj sednici savezne vlade priznati Kosovo kao nezavisnu državu, saopštio je danas u Briselu ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

Kako javljaju nemački mediji, Štajnmajer je rekao da "većina zemalja Evropske unije, medju njima i Nemačka, žele da priznaju multietničko i demokratsko Kosovo". Posle sastanka sa šefovima diplomatij EU, Štajnmajer je najavio da će još tokom večeri o tome obavestiti šefa države Horsta Kelera da bi kabinet kancelarke Angele Merkel u sredu mogao da donese odgovarajuće odluke.

Načelno je procedura takva da savezna vlada donosi odluku o medjunarodno pravnom priznanju i uspostavljanju diplomatskih odnosa sa novom državom. Formalno priznanje i spremnost na uspostavljanje diplomatskih veza treba da usledi potom u pismu koje nadležnim vlastima nove države upućuje predsednik Nemačke.

Štajnmajer je danas, uoči sastanka u Briselu, rekao da je srpskom kolegi Vuku Jeremiću preneo da "Nemačka razume kakva su osećanja u Srbiji" i da "gubitak uvek znači tugu i razočarenje". Dodao je da je uveren da je "budućnost Srbije u EU" i Jeremiću naglasio da "evropska ruka ka Srbiji ostaje ispružena".

XS
SM
MD
LG