Linkovi

Zemlje EU odlučiće o Kosovu u skladu s nacionalnom praksom


Nakon duže i na trenutke oštre rasprave, ministri spoljnih poslova EU usvoijili političku izjavu o Kosovu. Unija se neće izjašnjavati o proglašenoj nezavisnosti, već će priznavanje ili ne kosovske države prepustiti svijim članicama. Sve strane poziva na uzdržavanje od nereda i nasilja, a celom Zapadnom Balkanu podvlači novu, osnaženu evropsku perspektivu.

Evropski ministri su danas više sati raspravljali o tome kakvu poruku uputiti Prištini iz Brisela nakon juče proglašene nezavisnosti- članice Unije su se podelile u dve struje- prva, predvodjena Nemačkom, Francuskom, Velikom Britanijom, tražila je snažnije odredjenje Unije prema kosovskoj nezavisnosti- podršku Brisela, te je tako u njihovom predlogu ministarskih zaključaka naglašeno kako je reč o nezavisnoj državi sa medjunarodnim nadgledanjem. Medjutim, Španija, Grčka i Kipar su se oštro suprotstavili i njihov predlog zaključaka je potpuno isključio pominjanje nezavisnog Kosova, mada je članicama ostavio da, svaka po svojoj savesti, priznaju ili ne novu državu na Balkanu.

Ministar spoljnih poslova Francuske, zemlje koja je medju prvima najavila priznanje Kosova, Bernar Kušner je rekao kako podeljena mišljenja Evropljana o Kosovu nisu nikoga iznenadila:

"Znali smo da će biti različite pozicije, zato što neke članice Unije imaju ozbiljne probleme unutar vlastitih granica. U svakom slučaju, poruka je da svi trebaju, sami za sebe da odluče da li će priznati Kosovo. Na kraju, nije bilo iznenadjenja- radili smo na ovome 9 godina i reč je o velikom uspehu Evrope, uspehu Kosova, a sasvim sigurno, ovo nije poraz Srbije".

I za visokog predstavnika EU, Havijera Solanu današnji skup ministara EU je bio uspešan u svo odredjenju prema Kosovu:

"Mislim da smo danas uradili ovo- odgovorili smo na situaciju i to učinili na odgovoran način. Naša ideje je da Zapadni Balkan posmatramo kao celinu, prostor sa kojim smo uključeni u proces intergacije. I Danas smo rekli da Balkan ima evropsku perspektivu. Učinili smo sve što smo kolektivno mogli, iz ugla evropskih institucija".

Evropljani, ukazali su danas ministri u zajedničkom saopštenju nakon skupa ali i u pojedinačnim izjavama, smatraju da je najkrupniji deo posla u vezi sa Kosovom, u ovako zahtevnom trenutku, već učinjen- civilna misija na Kosovu je dobila zeleno svetlo, što otvara put da Brisel na terenu podrži vladavinu prava i stvaranje društva koje će poštivati evropske standarde.

Danas je još jednom ponovljeno kako je Srbiji otvoren poziv za potpisivanje političkog sporazuma , a zatim i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te kako Srbiju , ali i ostatak Balkana očekuje izvesna evropska budućnost. S tim u vezi, naloženo jer Evropskoj komisiji da što pre razradi instumente koji će proces približanja evropskim institucijama značajnije ubrzati. Ministri, zaključujući poruku upućenu Srbiji osudjuju akte nasilja u Beogradu, Mitrovici i drugim mestima, posebno one usmerene prema stranim diplomatskim predstavništvima. Pozivaju vlasti da preduzmu korake koji će osigurati bezbednost evropskih gradjana i njihove imovine. Konačno, Savet poziva i Beograd i Prištinu da poštuju ranije data obećanja kako će se uzdržati od radnji i izjava koje bi mogler da naruše bezbednost.

XS
SM
MD
LG