Linkovi

Američka štampa o samoproglašenju nezavisnosti Kosova


Vesti o proglašenju nezavisnosti Kosova i fotografije slavlja u Prištini, osvanule su na prvim stranama, dok dnevnici analiziraju stavove svetskih sila i postavljaju pitanje – šta dalje? Njujork Tajms piše da je odvajanje Kosova od Srbije poslednja epizoda u raspadu bivše Jugoslavije koji je započeo pre 17 godina. To je i kulminacija okršaja izmedju Zapada, koji tvrdi da je brutalno potčinjavanje većinskih Albanaca na Kosovu Srbiju koštalo svakog prava da vlada tom tritorijom, i Beograda i Rusije, koji smatraju da nezavisnost predstavlja kršenje medjunarodnog prava koje će podstaći druge secesionističke pokrete širom sveta, prenosi nacionalni dnevnik.

Nova država rodila se iz dugog i krvavog raspada Jugoslavije – javlja Vašington Post koji ističe da albanski lideri obećavaju da će prigrliti ogorčenu srpsku manjinu i stvoriti multietničku i demokratsku naciju.”Srbija i njen saveznik Rusija odbacuju nezavisnost Kosova”, glasi naslov u Vašington Tajmsu, koji prenosi ocenu analitičara Danijela Servera da najveći rizik sada preti od podele Kosova, budući da je Beograd jasno stavio na znanje da će zadržati upravu u svojim opštinama na severu. Postoji i strah da će se Rusija “osvetiti” Zapadu tako što će podržati secesionističke pokrete u gruzijskim pokrajinama Abzahiji i Južnoj Osetiji, prenosi list iz američke prestonice.

Kosovo je načinilo džinovski “skok vere”, piše Los Andjeles Tajms prenoseći da je svojim potezom vlada u Prištini potpalila tenzije u nestabilnom regionu, formirajući, kako se navodi “novu i problematičnu zemlju u Evropi”. Dnevnik ističe da su SAD bile najveći pokrovitelj ideje nezavisnog Kosova, dok joj se Rusija odlučno protivi, što je unutar UN-a dovelo do spora koji podseća na period “hladnog rata”.

San Francisko Kronikl objavljuje fotografiju slavlja u Prištini uz naslov „Rodjenje osporene nacije“, dok San Dijego Junion Tribjun piše u nadnaslovu da se „Srbija i Rusija se protive otecepljenju, navodeći da predstavlja opasan presedan“. „Najnovija nacija podigla političku buru“ – prenosi Majami Herald Internešnel. „Etnički Albanci slave, Srbija odbacuje nezavisnost kao nelegalnu“ – javlja Čikago Tribjun.

XS
SM
MD
LG