Linkovi

Njujork: Nejedinstvo i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija


Savet bezbednosti će danas raspravljati o Kosovu, na sednici tokom koje bi trebalo da govori i predsednik Srbije Boris Tadić. Najavljeno je i prisustvo generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. On je juče pozvao Beograd i Prištinu da održe obećanje da će se uzdržati od nasilja.

Na jučerašnjoj sednici, koja je hitno sazvana na zahtev Rusije, Savet je bio podeljen i nije usvojio ruski predlog da se deklaracija kosovske nezavisnosti anulira i poništi.

Nakon sednice, ruski ambasador Vitalij Čurkin, rekao je da rezolucija 1244 na osnovu koje Kosovom upravljaju UN ostaje na snazi.

Evropske članice i SAD objavile su zajedničko saopštenje u kome je izraženo žaljenje zbog nejedinstva u Savetu, uz konstataciju da proglašenje nezavisnosti u Prištini "predstavlja završetak statusnog procesa koji je iscrpio sve pokušaje da se nađe rešenje putem pregovora".

Belgijski ambasador Johan Verbeke pročitao je saopštenje u ime Belgije, Francuske, Italije, Velike Britanije, Hrvatske, Nemačke i SAD.

"Odlučni smo da preuzmemo odgovornost kao države i kroz EU i NATO, obezbedimo stabilnost i bezbednost u regionu", naveo je Verbeke.

Kina je istovremeno izrazila duboku zabrinutost zbok kosovske deklaracije, apelujući da se obnove statusni pregovori.

*AP, Reuters, AFP, BBC

XS
SM
MD
LG