Linkovi

Vizner: Očuvanje mira veći izazov od priznanja nezavisnosti Kosova


Američki predstavnik u Trojki pod čijim se okriljem odvijala poslednja runda pregovaračkog procesa o statusu Kosova, ambasador Frenk Vizner, izrazio je – u intervjuu za Glas Amerike - zadovoljstvo zbog činjenice da je kosovska skupština iskazala predanost izgradnji multietničke države u kojoj će sve etničke zajednice uživati jednaka prava.

"Drago mi je sto je parlament naglasio posvećenost novog Kosova poštovanju svih tačaka Ahtisarijevog plana. To su odlične vesti kada je reč o izgradnji mulitetničke države koja je veoma važna. Nadam se da će se to realizovati u miru i u bezbednoj atmosferi. Drago mi je što su snage NATO-a na terenu da zaštite sve zajednice i očuvaju mir."

Vizner dodaje da sledi vreme suočavanja sa novom realnošću i njenim implikacijama. Na pitanje da li će i kada bi Sjedinjene države mogle da priznaju kosovsku nezavisnost, Vizner je rekao:

"Odluku o priznavanju nezavinsoti doneće amerčki državni sekretar u konsultacijama sa predsednikom. Treba sačekati, a moguće je da će to biti već u ponedjeljak. Znate stav SAD i znate šta je predsednik Buš rekao prilikom posete Tirani, ali ipak treba sačekati".

Vizner dodaje da tek predstoje brojni izazovi.

"Priznavanje nezavisnosti je mali izazov u poredjenju sa vaznožšću očuvanja mira. I srpski lideri i lideri kosovkih Albanaca uveravali su međunarodnu zajednicu i ključne države da neće biti nasilja. To je poruka koja mora doć do običih ljudi imora da bude pošovana. Kosovu predstoji dug put izgradnje instiutucija i uspešne ekonomije."

Vizner ne očekuje da će razlike Moskve i Vašingtona u stavu o kosovskoj nezavisnosti biti uskoro prevazidjene.

“Iskreno, mislim da će biti potrebno neko vreme. Žao mi je što se Rusija protivi ovakvom ishodu procesa. Još nisam siguran koji je njen interes, ali sada je ključno za sve aktere, uključujući i Moskvu, da sve protekne u miru.”

XS
SM
MD
LG