Linkovi

Nemačka vlada poziva sve strane da postupaju promišljeno


Nemačka vlada pozvala je danas sve strane da posle proglašenja nezavisnosti Kosova postupaju promišljeno. U večeras izdatom saopštenju portparola savezne vlade Ulriha Vilhelma navodi se da će Berlin "odluku o daljim koracima doneti na osnovu rezultata sutrašnjeg sastanka ministara inostranih poslova Evropske unije".

"Budućnost svih zemalja regiona je u Evropi. To su mnistri inostranih poslova EU potvrdili i 28. januara upućujući Srbiji velikodušnu ponudu za saradnju. Ta ponuda važi i dalje. EU očekuje da Srbija, sa svoje strane, ispuni nužne pretpostavke za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", navodi se u vladinom saopštenju.

Ističe se takodje i da je "EU spremna da na Kosovu preuzme još veću odgovornost", te da će "Nemačka dati suštinski doprinos misiji EULEX".

"Sve strane pozivaju se da promišljeno postupaju kada je reč o novom razvoju situacije. Mi pozdravljamo to što je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić isključio mogućnost primene sile. I sve druge mere koje se preduzimaju moraju da budu u skladu sa naporima čitavog regiona da se tešnje približi EU", kaže se u vladinom saopštenju.

Na početku ovog teksta, kao i na početku saopštenje šefa diplomatije Franka-Valtera Štajmajera, navodi se da je kosovska skupština donela odluku o samostalnosti i da su "dugi pregovori pod vodjstvom posrednika UN Martija Ahtisarija, kao i intenzivni napori trojke pokazali da sporazumno rešenje statusnog pitanja nije moguće".

"EU je u više navrata ocenila da dosadašnji status Kosova dugoročno nije održiv. Ovo, poslednje otvoreno pitanje procesa raspada bivše Jugoslavije mora da se reši sada, jer inače koči bezbednost, stabilnost i privredni razvoj čitavog regiona", navodi se u vladinom saopštenju.

Ni u njemu, kao ni saopštenju ministra Štajnmajera ne navodi se da su nemački zvaničnici čestitali Hašimu Tačiju i drugim albanskim kolegama u Prištini proglašenje državnosti.

XS
SM
MD
LG