Linkovi

Moskva zatražila vanrednu sednicu Saveta bezbednosti zbog Kosova


Rusija je zatražila vanrednu sednicu Saveta bezbednostui UN povodom proglašenja nezavisnosti Kosova. Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izjavio je uoči večerašnjih konsultacija Saveta bezbednosti o Kosovu da Rusija traži da Unmik poništi jednostrano proglašenu nezavisnost te pokrajine. Večerašnje konsultacije Saveta bezbednosti UN održavaju se na zahtev Rusije. Savet bezbednosti UN će sutra u 15 časova po lokalnom vremenu održati hitnu sednicu na kojoj će govriti predsednik Srbije Boris Tadić. Kosovski parlament je danas usvojio Deklaraciju o nezavisnosti Kosova.

Predsednik Srbije otputovaće noćas na hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštila je predsednikova pres služba. Hitna sednica Saveta bezbednostu UN sazvana je za ponedeljak u 13.00 sati po njujorškom vremenu, odnosno u 19.00 po srednjeevropskom vremenu. Ovu sednicu zatražila je danas Rusija nakon što je Skupština Kosova usvojila deklaraciju o nezavisnoti Kosova.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je danas od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da poništi jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i raspusti skupštinu Kosova.

"Republika Srbija zahteva da specijalni predstavnik generalnog sekretara preduzme sve mere, u skladu s rezolucijom 1244 i drugim odlukama Saveta bezbednosti, da, kao i u ranijim prilikama, bez oklevanja poništi sve akte i delvanja kojima je proglašena jednostrana nezavisnost", navodi se u pismu predsednika Srbije generalnom sekretaru UN.

U pismu Ban Ki Munu Tadić traži da specijalni predstavnik iskoristi svoja "ovlašćenja i odgovornosti" i odmah proglasi akt kosovske skupštine ništavnim.

"Očekujem od njega, takodje, da deluje saglasno ustavnom okviru privremene samouprave na Kosovu i raspusti Skupštinu Kosova budući da 'proglašenje nezavisnosti' nije u skladu s Rezolucijom Saveta bezbednosti UN", navodi Tadić.

Tadić je u pismu generalnom sekretaru UN naveo da se u rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti eksplicitno potvrdjuje suverenitet i integritet Srbije, kao i da svako rešenje statusa Kosova mora da odobri Savet bezbednosti UN.

"Očigledno je da je secesionistički potez Skupštine Kosova pokušaj da se zaobidje Savet bezbednosti i jednostrano nametne rešenje kršenjem navedene rezolucije", ocenjuje Tadić.

Navodeći Odluku vlade Srbje o poništavanju proglašenja nezavisnosti, Tadić u pismu kaže da se tim dokumentom od Saveta bezbednosti zahteva da "jednostrani akt Skupštine Kosova proglasi pravno nevaljanim".

"Inisitiramo da Savet bezbednosti potpuno zaštiti suverenitet teritorijalni integritet Republike Srbije, kao što se predvidja u Povelji UN. Očekujemo da Savet bezbednosti preduzme hitne i efikasne akcije koje bi osigurale da se potpuuno poštuju sve odredbe Rezolucije 1244", navodi se u pismu Ban Ki Munu.

XS
SM
MD
LG