Linkovi

Božidar Đelić u ime Vlade Srbije uručio oštar protest Savetu ministara EU


Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić uručio je danas u ime Vlade Srbije oštar protest predstavniku predsedavajućeg Saveta ministara EU, ambasadoru Slovenije Miroslavu Luciju povodom odluke o slanju misije na Kosovo i Metohiju. Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije, Djelić je istakao da Vlada Srbije tu odluku donetu van Saveta bezbednosti UN smatra nelegalnom i da se "izričito protivi dolasku misije EU bez jasnog pravnog osnova koji jedino može da pruži Savet bezbednosti UN". Dodaje se da je sastanku prisustvovao i ambasador Evropske komisije u Beogradu Žosep Ljoveras.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je večeras da je odluka o slanju misije EU na Kosovo protivpravna, suprotna medjunarodnom pravu, pravu EU i
Ustavu Srbije.

"To je potez Evrope na koji mi moramo reagovati. Mi ne preispitujemo našu strategiju prema EU, ali otvareno kažemo da ovakvu misiju nećemo prihvatiti i da su odnosi poremećeni zato što je ta odluka nametnuta van bilo kakvi pravnih regula", rekao je Samradžić.

Ministar je naveo da je problem što Evropa na Kosovu stvara nezavisnu državu od "jedne zaista kriminalne strukture" i što je odbacila demokratsku Srbiju i opredelila se za nezavisno Kosovo.

"Kada se jedna misija postavi tako protivpravno, onda država može da reaguje onako kako je već naša država reagovala - odlukom vlade i odgovarajućom odlukom Skupštine Srbije. Mi to jednostavno ne možemo da prihvatimo", rekao je Samardžić.

Povodom današnjeg sastanka u Vladi Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova, Samardžić je rekao da će država Srbija još intenzivnije funkcionisati na Kosovu. Prema njegovim rečima, ministri će češće ići na Kosovo, a biće organizovani redovni sastanci u Beogradu sa predstavnivcima Srba sa Kosova. Povodom sutrašnje posete predstavnika Vlade Srbije Kosovu, ministar je rekao da se time želi pružiti podrška Srbima i drugim gradjanima Kosova lojalnim Srbiji, ali i da se prenese poruka da će posete biti nastavljene ne kao podrška nego kao pomoć funkcionisanju države Srbije na Kosovu.

Šefica poslaničkog kluba Demokratske stranke Nada Kolundžija smatra da je promena misije na Kosovu nemoguća bez odluke Savetabezbednosti i dodaje da ostaje da se vidi na koji način Srbija može da reaguje, ali da je opasno da pogorša odnose sa Evropskom unijom, jer bi joj to umanjilo šanse da se bori za svoje interese. Radikali pozivaju sve partije da osude okupacije Kosova, a socijalisti traže da Srbija preduzme mere protiv svih država koje prihvate nezavisnost, od diplomatskih pa do ekonomskih, trgovinskih i drugih mera.

Analitičari smatraju da vlasti u Beogradu treba da budu oprezne sa merama koje najavljuju kao odgovor zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova. Predsednik Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva inostranih poslova Živorad Kovačević ocenio je da bi prekidanje diplomatskih odnosa Srbije sa zemljama koje bi priznale nezavisnost Kosova bilo nedopustivo. Ne smemo da se dovodemo u situaciju da se približavamo bilo kakvoj međunarodnoj izolaciji, rekao je Kovačević.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović predviđa da neće biti nove rezolucije Saveta bezbednosti kojom se uspostavlja Misija Evropske unije na Kosovu već da će poziv Uniji da uputi Misiju na Kosovo u ponedeljak uputiti generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Kao što je bilo i očekivano predstavnici više organizacija i udruženja demonstrirali su ispred amabasade Slovenije u Beogradu u znak protesta zbog slanja misije EU na Kosovo bez saglasnosti UN i Srbije. Ispred ambasade okupilo se više stotina pripadnika Spskog narodnog pokreta 1389, udruženja "Naši", Udruženja studenata Pravnog fakulteta "Nomakanon" i organizacije Srpski sabor "Dveri", pročitano je protesno pismo i okačeno na vrata ambasade Slovenije koja trenutno predsedava Evropskom unijom. Posle molitve za Kosovo u crkvi Svetog Save na Vračaru demonstranti su se razišli.

XS
SM
MD
LG