Linkovi

Podgorica: Crna Gora neće ni žuriti ni kasniti sa odlukom o Kosovu


Crna Gora neće trčati, ali ni kasniti kada su u pitanju odluke u vezi sa statusom Kosova, rekao je predsjednik spoljnopolitičkog Odbora Skupštine i poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković. Predstavnici opozicije putuju sjutra na Kosovo.

Miodrag Vuković je podsjetio da je stav Crne Gore nepromijenjen, odnosno da Podogorica smatra da proces rješavanja kosovskog pitanja nije završen, bez obzira na nagađanja o skorašnjem proglašenju nezavisnosti Kosova.

"Parlament, kao i Odbor na čijem sam čelu, stoji na stanovištu da je proces u toku. Crna Gora u svakom slučaju neće ni žuriti ni kasniti u svom odgovoru na Kosovo, što znači da neće nasijedati na provokacije, kao ni na politikantske zahtjeve o raznoraznim rezolucijama za navodnu odbranu Kosova", rekao je Vuković.

On je ocijenio da su neozbiljni zahtjevi da se Crna Gora izjasni prije nego i same strane uključene u ovaj problem kažu konačnu riječ.

"Kada bude donijeta odluka o statusu Kosova, bez obzira na njen konačan ishod, crnogorski stav će biti rezultat dijaloga Skupštine i Vlade, uključujući i otvaranje rasprave u parlamentu. Neće, dakle, biti nikakve jednostrane odluke bilo kog državnog organa Crne Gore po tom pitanju", kazao je Vuković.

Predstavnici opozicije u Skupštini Crne Gore otputovaće sjutra, kada se očekuje da će Kosovo proglasiti nezavisnost, u Kosovsku Mitrovicu "kako bi i na taj način pružili podršku srpskom narodu i cjelovitosti Srbije".

Na inicijativu Srpskog narodnog vijeća, predstavnici opozicije i nevladine organizacije postigli su dogovor o konceptu zajedničkog djelovanja za podršku Srbiji na očuvanju Kosova.

Dogovor su postigli predstavnici Srpske narodne stranke, Socijalističke narodne partije, Narodne stranke, Demokratske srpske stranke, Stranke srpskih radikala i Demokratske stranke jedinstva.

XS
SM
MD
LG