Linkovi

Mekormak: Neki oblik nadzirane nezavisnosti Kosova vodi mirnijem i stabilnijem regionu


Portparol Stejt departmenta Šon Mekormak izjavio je danas da su diplomatske aktivnosti u vezi sa Kosovom u toku, ali da Vašington i dalje zagovara nadziranu nezavisnost za Kosovo. SAD žele da se konačno reši status Kosova, rekao je Mekormakna konferenciji za novinare.

Diplomatija nije stala-nastavljamo je, istakao je on.

"Upoznati smo sa stavovima srpske vlade i da je to emotivno i osetljivo pitanje. Razumemo to. Ali, kao što smo ukazivali ranije, važno je da donesemo konačni zaključak o statusu Kosova", rekao je Mekormak.

Prema nejgovim rečima, administracija SAD veruje da će "neki oblik nadzirane nezavisnosti voditi mirnijem, stabilnijem regionu". Mekormak je takođe rekao da administracija SAD, i pored neslaganja s Beogradom oko Kosova, veruje da bi Srbija trebalo da ima evropski horizont.

"Ohrabrivali smo EU i Srbiju da sarađuju", kazao je portparol Stejt
departmenta.

Povodom najava da bi Rusija na proglašenje nezavisnosti Kosova mogla da reaguje priznavanjem nezavisnosti gruzijskih regiona Abhazija i Južna Osetija, Mekormak je rekao da Kosovo nije presedan "za druge situacije, bilo da je to Abhazija ili neka druga oblast".

XS
SM
MD
LG