Linkovi

HRV: Sedam najurgentnijih problema ljudskih prava na Kosovu


Međunarodna zajednica i kosovska vlada trebali bi, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, da izgrade državu zasnovanu na demokratskim principima i vladavini prava, saopštila je vodeća organizacija za zaštiti ljudskih prava Hjuman Rajts Voč. U izveštaju koji je objavljen danas identifikuje se sedam najurgentnijih problema ljudskih prava na Kosovu, među kojima su neadekvatnost krivičnog pravosudnog sistema, nasilje nad ženama i etničkim manjinama, nemogućnost izbeglica raseljenih osoba da se bezbedno vrate svojim kućama, položaj Roma, Aškalija i egipćanskih zajednica, neadekvatan nadzor međunarodnih institucija i nedostatak međuetničkog pomirenja.

Položaj romskih, aškalskih i egipćanskih zajednica, kako se navodi, naročito zabrinjava jer su politički nemoćne i ekonomski isključene, predmet diskriminacije i uznemiravanja. Najvažnije u agendi je da se ojača pravosudni sistem koji je, kako se navodi u izvještaju, nemoćan da suzbije kriminal koji pogađa sve stanovnike bez obzira na etničku pripadnost. Ta organizacija takođe je pozvala misiju Evropske unije na Kosovu da preduzme hitne mere da spreči kršenja ljudskih prava, naročito nad manjinama i ženama.

Policijska i pravosudna misija Unije naročito bi trebalo da bude predmet nezavisnog nadzora ljudskih prava, od strane institucija ombudsmana Kosova, ističe Hjuman Rajt Voč. Vojna intervencija 1999. trebalo je da zaštiti ljudska prava Albanaca koja je tada kršila srpska vlada, kazala je Holi Kartner, direktorka za Evropu i centralnu Aziju, naglašavajući da je zato apsolutni imeprativ da novo Kosovo poštuje ljudska prava u svim svojim zajednicama.

XS
SM
MD
LG