Linkovi

Vulzi: Rusija pokušava da dokaže status supersile a ne da pomogne Srbiji


Govoreći o protivljenju Rusije nezavisnosti Kosova, bivši direktor CIA-e Džejms Vulzi kaže da, opirući se zapadu, Kremlj više pokušava da dokaže da je obnovio svoj status supersile, nego što želi da pomogne Srbiji. Vulzi za Glas Amerike procenjuje da će spoljna politika Moskve biti manje agresivna, kada nove tehnologije budu umanjile značaj nafte i gasa.

Rusija ponovo upozorava Zapad da ne bi trebalo da prizna kosovsku nezavisnost. Sjedinjene Države i većina članica Evropske unije ne obaziru se, kako izgleda, na ta upozorenja. Bivši direktor Centralne obaveštajne agencije kaže da su sloboda i samoopredeljenje duboko ukorenjeni u američkom društvu.

“Amerikanci imaju običaj da podržavaju teritorije koje imaju problema sa državom pod čijom su dominacijom bile dugo vremena, kao što su Srbija i Jugoslavija dominirale Kosovom, i koje žele da budu nezavisne.”

Džejms Vulzi bio je na čelu CIA-e od 1993. do 1995. godine, kada su besneli ratovi za nezavisnost na prostoru bivše Jugoslavije. On ističe da se Moskva protivi zapadnoj politici na Kosovu kako bi potvrdila svoje uverenje da je obnovila status spoljno-političke sile.

“Mislim da se Rusija razmeće svojom važnošću. I radi sve što je moguće, bilo da je u pitanju kritikovanje protiv-raketnog štita u Poljskoj ili nezavisnost Kosova, kako bi mogla da kaže: u ovom delu sveta radiće se ono što mi kažemo. Slušajte nas jer mi imamo naftu i gas.”

Vulzi, sada potpredsednik ugledne američke konsultantske firme Buz Alen Hamilton, kaže da neće biti novog Hladnog rata između Sjedinjenih Država i Rusije, ali da se dve države sve više udaljavaju jedna od druge.

“Mislim da je problem u Rusiji. Reč je o zemlji koja koristi naftu i prirodni gas kako bi izvršila pritisak na susede i naterala ih da rade ono što ona želi. To je takođe zemlja koja nema pozitivnu ulogu u donošenju odluka u svetu, u raspravama o Bliskom istoku ili o širenju nuklearnog oružja ili bilo kom drugom pitanju. Čini se da je prvi i glavni cilj Putinovog režima da dominira susedima i da drugi rade ono što on želi, bez obzira na to o čemu je reč.”

Bivši direktor CIA ističe da Kremlj koristi energente, naftu i gas, kao strateško oružje za postizanje spoljno-političkih ciljeva i dodaje da se Evropa mora što pre okrenuti drugim izvorima energije, kao što je nuklearna ili energija iz obnovljivih izvora, kako bi očuvala nezavisnost u spoljnoj politici. Takođe naglašava da je optimista kada su u pitanju alternative vozilima koje pokreću nafta i gas.

XS
SM
MD
LG