Linkovi

Milorad Dodik: Očuvaćemo mir u RS ako Kosovo proglasi nezavisnost


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će se u RS očuvati sigurnost i mir u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. On je novinarima u Banjaluci rekao da bi "sve drugo bilo nekorisno", dodajući da i pored svega razume zahteve nevladinih asocijacija koje traže "odredjena reagovanja".

Komentarišući zahtev Srpskog pokreta nevladinih organizacija da parlamet Republike Srpske proglasi nezavisnost ako Kosovo jednostrano proglasi svoju nezavisnost, Dodik je kazao da je zahtev SPONE "razumljiv, ali da institucije moraju veoma oprezno da ulaze u procenu akcija i tajminga za svaku moguću vrstu akcija". Premijer je poručio da Republika Srpska neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, precizirajući da RS neće dati svoju saglasnost ako se to pitanje pokrene u zajedničkim institucijama BiH.

Dodik je rekao da očekuje da članice UN neće priznati nezavisnost Kosova na bazi unilateralnog proglašenja nezavisnosti, ocenjujući da će posledice te eventualne odluke "sigurno pasti na teret onih koji su podržali odluku o unilateralnoj kosovskoj nezavisnoti".

"Biće ogroman presedan da se neko može izdvojiti iz zemlje članice UN kao što je Srbija, koja se tome protivi i to će sigurno doneti novu praksu u svetu", naglasio je Dodik.

XS
SM
MD
LG