Linkovi

Prošle godine ubijeno 86 novinara, što je najveći broj od 1994. godine


Organizacija “Novinari bez granica” krenula je u ofanzivu, optužujući vlade za ” nesposobnost, kukavičluk i dvoličnost” zbog nepreduzimanja mera u odbrani slobode izražavanja.

Organizacija “Novinari bez granica” saopštila je da je prošle godine ubijeno 86 novinara, što je najveći broj od 1994. godine. U izveštaju se navodi da novinari na svim kontinentima ne dobijaju odgovarajuću zaštitu i optužuju neki represivni režimi za nanošenje štete slobodi štampe i novinarima.

U izveštaju koji razmatra slobodu štampe u 98 zemalja, osuđuju se ne samo “nesposobnost, kukavičluk i dvoličnost” vladinih funkcionera, već i stanje u Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava, zbog popuštanja pod pritiskom zemalja, kao što je Iran.

Šef istraživačkog sektora te organizacije Žan-Fransoa Žuliard rekao je Glasu Amerike da neke zemlje nekažnjeno guše slobodu izražavanja zato što im to dozvoljavaju zapadne vlade, koje su ponekad više zainteresovane da zaštitu sopstvenih ekonomskih interesa, nego ljudska prava u drugim zemljama.

“Razlozi su najpre ekonomski. Mislim da postoji jaka ekonomska razmena izmedju moćnih zemalja kao što su Rusija, Kina i zemlje Evropske unije ili severno-američke zemlje, tako da izgleda da predsednici evropskih zemalja žele da zaštite svoje industrije i nacionalne kompanije, pa su ponekad i sami pod pritiskom privatnih kompanija, koje ne žele da se mnogo govori o ljudskim pravima.”

Žuliard priznaje da sankcije prema režimima koji krše ljudska prava, kao što su Zimbabve i Uzbekistan, često nisu efikasne.

U istom izveštaju se navodi da vladini funkcioneri nisu jedini neprijatelji slobode štampe i ukazuje da ekstremne verske organizacije, trgovci drogama, organizovane kriminalne grupe i naoružani pobunjenici često brutalno sprečavaju novinare da izveštavaju u njihovim aktivnostima.

Organizacija “Novinari bez granica” čije sedište je u Parizu kaže da je suočena sa još jednom teškom godinom, posebno u svetlu izbora u zemljama kao što su Azerbejdžan, Rusija, Pakistan i Zimbabve, gde vlade pokazuju nepoverenje prema nezavisnim medijima.

Žuliard je rekao da su Severna Koreja i Turkmenistan medju najgorim kršiocima slobode štampe. S druge strane, on kaže da je u nekim drugim zemljama sloboda štampe unapredjena . U Mauritainiji, na primer, vlada je ukinula cenzuru, a sud u Haitiju je doneo oštru presudu u slučaju jednog ubijenog novinara.

XS
SM
MD
LG