Linkovi

Obaveštajci ne isključuju nasilje nakon proglašenja nezavisnosti Kosova


Medjuetničko nasilje koje bi izazvalo reakciju snaga NATO-a, moguće je kad Kosovo proglasi nezavisnost, a svako nasilje moglo bi da se prelije i preko granie u susedne zemlje. Ta ocena čula se u utorak, na pretresu pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa.

«Cenimo da će Balkan biti nemiran i tokom 2008. jer nastojanja Kosova da stekne nezavisnost od Srbije doživljavaju kulminaciju, dok se medju nacionalni odnosi u Bosni pogoršavaju».

To je, između ostalog, svedočeći pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma, saopštio Tomas Fingar, zamenik direktora kancelarije šefa nacionalne obaveštajne službe.

Fingar je ocenio da bi najava kosovskih lidera da će proglasiti nezavisnost mogla da izazove konfrontaciju da Srbima sa severa Kosova koji odbacuju tu ideju, kao i izvesne mere odmazde od strane Beograda. S druge strane, odlaganje nezavisnosti, po njegovim rečima, moglo bi da izazove nasilan odgovor ogorčenih albanskih ekstremista na Kosovu.

«Medjuetničko nasilje koje bi izazvalo reakciju snaga NATO-a, moguće je kad Kosovo proglasi nezavisnost, a svako nasilje moglo bi da se prelije i preko granice u susedne zemlje. Medjutim, status Kosova je rešen, albanska manjina u Makedoniji i južnoj Srbiji će verovatno nastaviti da vrši pritisak za veću autonomiju, dok će albanski ekstremisti pokušati da iskoriste nezadovoljstvo javnosti i upotrebe nasilje u malom obimu kako bi stekli podršku za ujedinjenje sa Kosovom», kazao je Fingar.

On je prenio da srpski funkcioneri odbaciju mogućnost vojne intervencije na Kosovu, ali da su upozorili na političke i ekonomske odgovore koji će «verovatno osnažiti kosovske Srbe da odbace nezavisnost Kosova i omesti ekonomski razvoj na Kosovu».

Fingar je i nerešene konflikte u seperatističkim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji doveo u vezu sa Kosovom rekavši da ćei dalje biti potencijalna žarišta, čak i ako Rusija odgovarajući na priznavanje Kosova od strane Zapada – ne ispoštuje svoju implicitnu pretnju da će priznati nezavisnost te dve regije».

Govoreći o prilikama u BiH, Fingar je skrenuo pažnju na fundamentalne razlike izmedju bošnjačkih i lidera bosanskih Srba u vezi sa strukturom multietničke države ističući da su te razlike uz oštru retoriku prošle godine osujetile većinu reformi neophodnih da se Bosna na putu stabilizacije približi Evropskoj uniji i NATO-u.

Fingar je još kazao i da bi prisustvo medjunarodne zajednice u Bosni trebalo da bude još smanjeno tokom 2008. godine.

«Cenimo da je verovatnoća medjuetničkog nasilja niska, sem ako Republika Srpska ne počne da stremi nezavisnosti. Svako nasilje bi predstavljalo i pritisak na američke i NATO snage u regionu da pomognu (da se ono zaustavi)», kazao je Fingar.

XS
SM
MD
LG