Linkovi

Jeremić pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da potvrdi suverenitet Srbije


Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras u sedištu UN u Njujorku da je većina zemalja članica Saveta bezbednosti za nastavak mirnih pregovora o budućnosti Kosova.

"Većina zemalja članica Saveta bebednosti koja je imala priliku da danas govori, podržala je nastavak mirnih pregovora zato što zajedno sa Srbijom veruju da samo kroz mirne pregovore možemo naći rešenje teških problema", rekao je Jeremić novinarima nakon sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Jeremić je takodje rekao da je od Saveta bezbednosti zatražio da se pridruži Srbiji u odbrani Povelje UN, Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i u naporima da se proglasi "ništavnom moguća nelegalna deklaracija privremenih vlasti u Prištini o nezavisnosti Kosova".

I ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je rekao da je većina zemalja za postizanje rešenja kroz pregovore i za nastavak pregovora i da UN treba da ponište jednostrano proglašenje nezavisnosti. Kada je reč o slanju evropske misije na Kosovo koja bi zamenila UNMIK, čurkin je rekao da nema načina za promenu civilnog prisustva bez odobrenja Saveta bezbednosti.

"Veoma je jasno da Savet bezbednosti odobrava medjunarodno prisustvo", rekao je on i dodao da generalni sekretar mora da o tome konsultuje Savet bezbednosti i dobije od njega odobrenje.

Predstavnici SAD i Velike Britanije Alehandro Volf i Džon Sojers izjavili su posle sastanka da je Savet bezbednosti "blokiran" i "podeljen" o pitanju Kosova.

Oni su ponovili i da je Kosovo "jedinstven slučaj" i da je plan Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti najbolje rešenje koje je dostupno. Kosovo "ima svoju istoriju i ne možemo je zaboraviti niti ignorisati", rekao je zamenik američkog ambasadora Alehandro Volf.

"Ona je posledica etničkog čišćenja režima i vlade Slobodana Miloševića", dodao je Volfg i istakao da je "sigurno da Kosovom neće upravljati Beograd".

Britanski ambasador Džon Sojers je rekao da je Savet podeljen i da svi članovi žale što nije bilo moguće postići rešenje. Volf je izrazio spremnost da učestvuje na sednici SB u slučaju da ona bude zakazana ako Kosovo proglasi nezavisnost ali je ukazao da ne očekuje nešto novo pošto je Savet blokiran.

XS
SM
MD
LG