Linkovi

Dora Bakojani: EU podeljena oko zvaničnog priznavanja nezavisnosti Kosova


Govoreći u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, grčka ministarka inostranih poslova Dora Bakojani je jasno stavila do znanja da Grčka neće žuriti sa priznavanjem Kosova, za koje se očekuje da će proglasiti nezavisnost od Srbije do kraja meseca. Ona je istakla važnost da 27 zemalja Evropske unije postignu zajednički stav o Kosovu.

Prema planu o nadziranoj nezavisnosti Kosova Evropska unija će preuzeti većinu obaveza koje na Kosovu imaju Ujedinjene nacije.

Bakojani je rekla da će Kosovo biti među glavnim temama na sastanaku ministara inostranih poslova EU u ponedeljak .

U Evropskoj uniji se mora o tome mnogo više razgovarati ako hoćemo da postignemo jedinstveni stav, a on je potrebniji za Kosovo nego za bili koje drugo mesto“, rekla je Dora Bakojani.

Osvrćući se na druge teme vezane za Balkan grčka ministarka inostranih poslova je ukazala da, iako njena zemlja podržava članstvo Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO, nedostatak dobrih odnosa sa Makedonijom oko imena te zemlje predstavlja problem.

Grčka je zapretila da će blokirati prijem Makedonije u NATO ukoliko Skoplje ne pristane na promenu imena države.

Bakojani je kazala da ime Makedonije implicira teritorijalne pretenzije prema severnoj Grčkoj pokrajini Makedonije.

Iskreno se nadam da će naši prijatelji u Skoplju shvatiti da se zajednička evro-atlanska budućnost ne može zasnivati na iredentističkim idejama iz prošlosti, već na pozitivnim idejama bolje evropske budućnosti“ .

Ovih dana se očekuje da će izaslanik Ujedinjenih nacija dati novi predlog za rešenje dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije.

Makedonija se na severu graniči sa Kosovom i Albanci čine jednu trećinu makedonske populacije. Postoji bojazan da bi, ako Makedonija ne uđe u NATO mogla da uđe u period etničkih nemira.

XS
SM
MD
LG