Linkovi

Jedan od vođa libanskog Hezbolaha poginuo u akciji izraelskih snaga bezbednosti


Jedan od vođa libanskog radikalnog pokreta Hezbolah Imad Mugnijeh poginuo je u akciji izraelskih snaga bezbednosti, saopštio je u sredu Hezbolah. Kako je prenela iranska televizija Mugnijeh je poginuo u eksploziji automobila bombe u Siriji. Mugnijeh, koji je bio u višegodišnjem bekstvu, jedan je od najtraženijih ekstremista za kojima tragaju SAD. On se sumnjiči za organizovanje napada u kojima je poginulo više od 200 Amerikanaca u Libanu '80-ih, u vreme kada je on bio šef bezbednosti Hezbolaha.

"Sponosom objavljujemo da se veliki džihadski lider islamskog pokreta u Libanu pridružio mučenicima. Brat komandant Imad Mugnijeh postao je mučenik rukama cionističkih Izraelaca", navodi se u saopštenju objavljenom na televiziji Hezbolaha.

Ne precizira se kako je lider Hezbolaha poginuo, ali je saopštenje objavljeno pošto je kasno uveče u utorak u Damasku, u susednoj Siriji, u eksploziji automobila bombe poginula jedna osoba, posle čega su snage bezbednosti zatvorile tu oblast. Izrael nije umešan u ubistvo Mugnijeha, saopštila je vlada tokom dana u Jerusalimu, odbacujući optužbe Libanaca da su za atentat odgovorni izraelski agenti.

"Izrael proverava navode iz Libana i Sirije u vezi sa smrću visokog zvaničnika Hezbolaha i prvi put čuje za detalje o kojima izveštavaju mediji poslednjih nekoliko sati", navodi se u saopštenju izraelske vlade.

Izraelska vlada odbacuje "svaki pokušaj terorističkih grupa da se izraelskim službama pripiše bilo kakva umešanost u taj incident". Izraelski poslanik i bivši šef Mosada Dani Jatom rekao je tokom dana da je u "borbi slobodnog i demokratskog sveta protiv terorizma, slobodan i demokratski svet danas postigao veoma, veoma važan cilj". Iranska televizija Press - TV prenela je tokom dana da je osoba koja je izgubila život u eksploziji u Damasku i zvanično Imad Mugnijeh.

XS
SM
MD
LG