Linkovi

SAD: Proces na kraju kojeg se proglašavaju konačni predsednički kandidati


Uz primarne izbore i stranačke skupove koji su već održani u mnogim državama, američka predsednička kampanja usmerava se na delegate za konvencije obe partije, kasnije ove godine, na kojima se nominuju predsednički kandidati. U ovom segmentu serije «Kako Amerika bira», novinar Glasa Amerike, Džefri Jang objašnjava komplikovani proces na kraju kojeg se proglašavaju konačni predsednički kandidati za opšte izbore u novmbru.

Put do Bele kuće vodi kroz države u kojima se održavaju primarni izbori i stranački skupovi. Ali, da bi se stiglo do Ovalne kancelarije, kandidati najpre treba da osvoje predsedničke nominacije svojih političkih partija. A, tu odluku donose partijski delegati. Na glasačkim listićima na primarnim izborima nalaze se imena predsedničkih kandidata. Medjutim, kada glasači donose odluku, oni zapravo glasaju za delegate za konvenciju koji su vezani za odredjenog kandidata. Takmičar za Belu Kuću koji ima najviše delegata na konvenciji, osvaja nominaciju.

Kada se okupi Demokratska nacionalna konvencija u Denveru u Koloradu 25. avgusta, očekuje se ukupno 4049 delegata. Potrebno je da kandidat dobije 2025 - tačno polovinu plus 1, da bi bio nominovan kao partijski predsednički kandidat za novembarske izbore.

Republikanska partija očekuje 2381. delagata na svojoj nacionalnoj konvenciji u Sent Polu u Minesoti. Kandidatima je potreban 1191 glas delegata da bi dobili republikansku predsedničku nominaciju. Za obe glavne partije, svaka delegacija na nivou države sastavljena je od odredjenih delova. Kalifornijski deo delegacije objašnjava zvaničnica Demokratskog nacionalnog komiteta Stejsi Pekston.

«Na primer, Kaliforniji ima 441. delegata. I 370 od njih su sigurni delegati odnosno privrženi jednom ili drugom kandidatu. Tu u je i grupa od 71. delegata koji su članovi Demokratskog nacionalnog komiteta, drugi u toj grupi su članovi Kongresa. Iako oni nisu privrženi odredjenom kandidatu, oni takodje glasaju na konvenciji».

Republikanci iz Kalifornije poslaće 173 delegata na konvenciju. 159 su privrženi delegati, dok su ostalih 14 kalifornijski partijski i izabrani zvaničnici. Tih dodatnih 14 nije privrženo glasovima za odredjene kandidate. Dve partije imaju različite načine za slanje privrženih kandidata za svoje predsedničke kandidate. Demokrate to rade prema proporcionalnom sistemu – kandidati, ukoliko dostignu odredjeni broj glasova, dobijaju procenat delegata na osnovu procenta osvojenih glasova. Republikanci imaju neke države koje šalju delegate prema proporcionalnom sistemu i druge u kojima pobednik dobija sve delegate. Na konvencijama, imena kandidata stavljaju se na glasanje.

I za Demokratsku i Republikansku partiju, privrženi delegati vezani su za svoje kandidate za prvi krug glasanja. Ukoliko ni jedan kandidat ne dobije 50 odsto plus jednog delegata, potrebnog za osvajanje nominacije, održava se više krugova glasanja pri čemu delegati mogu da glasaju za kandidate koji nisu oni za koje su vezani glasovima birača. Medjutim, ni jedna od dve vodeće partije nije glasala više od jednog kruga već decenijama. Sva pažnja usmerena je na kandidate, ali je stvarni posao njihovog kandidovanja za novembarske izbore u rukama drugih. To je veoma važan deo izbornog procesa u Americi.

XS
SM
MD
LG