Linkovi

Beograd: Srbija se priprema za jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova


Prema izjavama zvaničnika i najavama državnih organa i Srbija se priprema za jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Američki ambasador u Beogradu Kameron Manter izrazio je nadu da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova neće izazvati nasilje i nemire i apelovao na sve strane da ispolje uzdržanost. Upitan kako vidi odnose Vašingtona i Beograda, ambasador Manter je rekao da sve indikacije koje ima govore da će Vlada Srbije reagovati odgovorno i da neće biti peteranih reakcija.

A srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac preneo je novinarima da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost konstatovano da u vezi sa jednostranim proglašavanjem nezavisnosti Kosova postoji mogućnost eskalacije nasilja, ali je zatim dodao da se ne vidi da iko od relevantnih političara u svetu i na Kosovu ima želju da dođe do sukoba u pokrajini.
I načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš ocenio je da bi eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova bilo pravno nasilje, ali ne i oružani napad i da se to pitanje ne rešava upotrebom vojske.

Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je konačna reč Beograda da niko osim Srbije ne može polagati pravo na teritoriju Kosova. Premijer je pozvao Srbe na Kosovu da ostanu u svojim kućama, u svojoj pokrajini i, kako je rekao, u svojoj Srbiji, a da je obaveza Vlade da učini sve kako bi obezbedila normalne uslove života za Srbe u pokrajini.

I šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija ocenila je da je od posebne važnosti da država obezbedi ostanak Srba na Kosovu i da im uz to garantuje sigurnost.

XS
SM
MD
LG