Linkovi

Ni današnji sastanak nije približio stavove Moskve i Brisela o Kosovu


Ni današnji sastanak visokih predstavnika Rusije i EU održan na Brdu kod Kranja nije doneo približavanje stavove Moskva i Brisela o pitanju Kosova.

Nakon sastanka sa visokom delegacijom Evropske unije u kojoj su se nalazili francuski državni sekretar Žan Pjer Žuje, evropska komesarka za spoljnje poslove Benita Ferero Valdner, visoki predstavnik za spoljnju politiku Havijer Solana i domaćin sastanka slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel, ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov je izjavio da bi proglašavanje nezavisnosti Kosova bila pogreška te „da će Rusija učiniti sve da zaustavi negativan scenario na Kosovu“.

Prema njegovim rečima Rusija će pomoći Srbiji da se sutra organizuje sednica Saveta bezbednosti, na kojoj će Srbija biti u prilici da iznese svoje argumente. O pitanju misije Evropske unije Lavrov smatra da ne bi bilo u redu da se ne iskoristi mogućnost obraćanja Savetu bezbednosti, koji određuje parametre za tako važnu odluku. Lavrov je izneo i mišljenje da je moguće obnoviti pregovore Prištine i Beograda pod kako je rekao „uslovom da neki iz inostranstva prestanu držati kosovske Albance za ruke i pričati im priče o nezavisnosti“.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koje će mere Moskva poduzeti protiv zemalja koje budu priznale nezavisno Kosovo ruski šef diplomatije je rekao kako u dijapazonu svojih spoljno-političkih sredstava Rusija nema nikakve kaznene mere.

S druge strane visoki zvaničnici Evropske unije Ferero-Valdner i Havier Solana ponovili su stav o neodrživosti sadašnjeg statusa quo na Kosovu i potrebi trajnog rešenja uz napomenu da su godinama vođeni razgovori o Kosovu, ali da nisu dali nikakve rezultate. Takođe su izrazili svoj optimizam u pogledu evropske budućnosti Srbije naglašavajući kako ne očekuju da će se Srbija zbog Kosova odreći dalje saradnje sa Evropskom unijom.

Upitan kada će i hoće li Evropska unija priznati nezavisno Kosovo slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel je odgovorio da nema priznavanja bilo koga u ovom trenutku, te da je moguće priznavanje u nadležnosti pojedinačnih država , a ne Evropske unije kao celine koja o tome može da zauzme samo načelne stavove.

XS
SM
MD
LG