Linkovi

Vojnovič: Obe strane moraju da učine sve što je u njihovom najboljem interesu


Dan državnosti Republike Srbije, 15. februar, ove godine je u prestonici SAD, u Vašingtonu, obeležen nekoliko dana ranije. Atmosferu na dobro posećenom prijemu, je međutim, obojila nezaobilazna tema ovih dana – nezvanično najavljeno proglašenje nezavisnosti Kosova. Naša koleginica Marija Mitić, pripremila je izveštaj o ovom događaju.

Skupu povodom proslave Dana državnosti i Dana vojske Srbije, u otmenom hotelu nadomak Bele kuće, Sent Rižisu, prisustvovalo je više od stotinu eminentnih pripadnika srpske dijaspore, kao i ličnosti iz političkog života Vašingtona i predstavnici diplomatskog kora.

Domaćin proslave, ambasador Ivan Vujačić je u obraćanju gostima istakao važna politička i ekonomska dostignuća Srbije od 2000. godine, odnosno od pada Slobodana Miloševića i podsetio da je Srbija izabrala put demokratije. Povukavši paralelu između SAD i Srbije, Vujačić je uporedio dve zemlje i skrenuo pažnju da Srbija, kao i Amerika u vreme vladavine Abrahama Linkolna u drugoj polovini 19. veka, samo želi da sačuva svoj suverenitet i integritet, zaključivši da se takav stav neće promeniti.

Američki senator iz Ohaja, Džordž Vojnovič, inače član srpskog kokusa u Kongresu, je u pozitivnom tonu pričao o odličnima vezmaa u oblasti vojne saradnje i ponude NATO alijanse da se Srbija uključi u Partnerstvo za mir. Međutim, kada smo ga upitali na koji će način eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova uticati na bilateralne odnose dve zemlje, nije bio toliko optimističan.

«Siguran sam da će doći do zatezanja odnosa, međutim ono što ja pokušavam da predočim našoj vladi je da treba da nastavimo da podržavamo Srbiju, i da ne smemo da dozvolimo da bilo šta sa naše strane utiče na bilateralne odnose. Veoma sam zabrinut, međutim jer se stvari uvek mogu gledati sa negativne strane, ali se je lično trudim da budem optimista.»

Senator Vojnovič i dodaje da i pored svih njegovih napora, nije uspeo da utiče na promenu politike predsednika Buša o pitanju budućeg statusa Kosova.

«Nisam uspeo da utičem na to jer je odluka već bila doneta. Jedini moj uspeh je što sam usporio taj proces, s obzirom da su SAD bile spremne da priznaju nezavisnost još prošle godine. Smatram da obe strane moraju da učine sve što je u njihovom najboljem interesu,» zaključuje Vojnovič.

Zvanični stavovi Srbije i SAD povodom očekivanog proglašenja nezavisnosti Kosova ostaju nepromenjeni.

XS
SM
MD
LG