Linkovi

Lavrov: Nezavisnost Kosova bi ugrozila osnove bezbednosti u Evropi


Rusija je ponovo upozorila Zapad protiv priznavanja očekivanog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je danas u Ženevi da bi jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova bila ugrožena bezbednost u Evropi i ponovio da Kosovo ne može da bude poseban slučaj.

Jednostrana nezavisnost "bi ugrozila osnove bezbednosti u Evropi i temelje Povelje Ujedinjenih nacija", rekao je Lavrov novinarima u Ženevi, gde učestvuje na konferenciji o razoružanju.

Lavrov je takodje uveren da Kosovo ne može da bude izuzetak i da preovlađuje "apsolutno dvostruki standard" da je Kosovo "specijalan slučaj i da ono ni u kom slučaju ne utiče na situaciju u ostalim regionima". Ruski ministar je takođe upitao šta će biti sa Srbima na Kosovu, pošto je već rečeno da kosovski Srbi i Albanci ne mogu da žive zajedno.

"Govore da Srbi i Albanci ne mogu da žive zajedno i da je zato neophodno odvojiti Kosovo od Srbije, ali na Kosovu takođe žive Srbi. Ako se prihvati takva teza, šta će biti sa Srbima na Kosovu. Na ta pitanja nema odgovora. Apsolutno dupli standard", rekao je Lavrov i ocenio da je to "nedopustivo i neodgovorno".

XS
SM
MD
LG