Linkovi

Posle rekordnih gubitaka Dženeral Motors smanjuje broj zaposlenih


Najveći prozvođač automobila u Sjedinjenim Državama, "Dženeral Motors", posle rekordnih gubitaka, ponudio je da otkupi radna mjesta desetina hiljada sindikalno organizovanih radnika.

Otkup radnih mjesta uobičajna je strategija za kompanije koje pokušavaju da smanje troškove radne snage. Ta mogućnost uglavnom se nudi starijim radnicima. Nude se velike sume novca, dovoljno primamljive za zaposlene da dobrovoljno napuste posao, čime bi kompanija dugoročno gledano uštedjela na platama i drugim troškovima. "Dženeral Motors" za otkup radnih mjesta nudi do 27 hiljada dolara svim radnicima, koje predstavlja ujedinjeni sindikat radnika u automobilskoj industriji, a kojih ima više od 70 hiljada. Izvršni direktor kompanije Rik Vagoner kaže da će ta ponuda omogućiti zaposlenima fleksibilnost u planiranju finansija.

"Našim radnicima koji su spremni za penziju nudi se širok raspon opcija na koji način to da urade, kao što je uzimanje isplata i njihovo uplaćivanje na penzione račune", rekao je Vagoner.

Još nije poznato koliko će radnika prihvatiti ponudu. "Dženeral Motors" ima sporazum sa sindikatom kojim se kompaniji dozvoljava da zamijeni 16 hiljada radnika novim, koji će zarađivati barem polovinu plate, koju su imali njihovi prethodnici. Američki gigant prijavio je rekordne gubike u iznosu od blizu 39 milijardi dolara za prošlu godinu. "Samo smanjenje troškova radne snage neće učiniti kompaniji ponovo profitabilnom, ali će joj svakako pomoći", kaže analitičar Erik Merkl.

"Vjerujemo da će odlazak pojedinih starijih radnika, veterana, pomoći da se smanje neki od troškova", dodaje on.

Rik Vagoner priznaje da je pred njegovom kompanijom još izazova.

"Ove godine želimo da dalje poboljšamo našu profitabilnost globalno. To će možda biti težak zadatak, s obzirom na to da će američka ekonomija vjerovatno biti slaba određeno vrijeme", istakao je Vagoner.

Automobili "Dženeral Motorsa" ukupno gledano bolje su se prodavali na stranim tržištima, nego što je to bio slučaj kod kuće. GM, kao i većina američkih proizvođača automobila, izgubio je dio domaćeg tržišta od azijskih i evropskih proizvođača. Japanska "Tojota" nedavno je umjesto "Forda" postala druga najveća kompanija po broju prodatih automobila u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG