Linkovi

Većina članica EU spremna da prizna nezavisnost Kosova


Većina članica Evropske unije spremna je da prizna nezavisnost Kosova-saopštio je finski ministar inostranih poslova Ilka Kanerva, koji je u Vašingtonu razgovarao sa američkim zvaničnicima, uključujući i državnog sekretara Kondolizu Rajs.

Finski šef diplomatije, koji je nedavno posjetio Prištinu, kazao je da će Kosovo vjerovatno uskoro proglasiti nezavisnost, dok pojedine diplomate ističu da bi se to moglo dogoditi već 17. februara. Kanerva je na skupu u "Vudro Vilson centru" najavio da će članice Evropske unije odobriti slanje specijalne misije, koja bi nadgledala nezavisnost pokrajine.

"Misija u kojoj je oko 1.000 ljudi radiće na izgradnji građanskog društva na Kosovu i poboljšanju uslova i okolnosti za manjine u pokrajini. Riječ je o veoma važnoj misiji", rekao je Kanerva.

Međutim, premijer Srbije, Vojislav Koštunica, već je proglasio misiju nezakonitom, ističući da samo Ujedinjene Nacije imaju pravo da intervenišu na Kosovu, koje je pod protektoratom UN-a od 1999. Srpski saveznik Rusija blokirala je podršku Svjetske organizacije međunarodnom planu za nadgledanu nezavisnost. Direktor istočno-evropskog programa u "Vilson centru" Martin Slecinger, izjavio je da ga zabrinjava sposobnost Moskve da izazove probleme u vezi sa Kosovom.

"Ne vidim način na koji bi Rusija mogla fizički da spriječi slanje misije Evropske Unije, ali smatram da može privući pažnju evropskih zemalja ukoliko je nezadovoljna što bi natjeralo pojedine članice unije da dobro razmisle o priznavanju nove države", smatra Slecinger.

Brisel bi, posle proglašenja nezavisnosti, trebalo od Ujedinjenih Nacija da preuzme mnoge administrativne odgovornosti. Kosovska vlada koordinira pitanja vezana za deklaraciju o nezavisnosti i sa Evropskom unijom i sa Sjedinjenim Državama. Većina članica unije nagovijestila je da će brzo priznati nezavisno Kosovo, dok su Kipar, Rumunija, Slovačka, Grčka i Španija najavili da će sačekati sa odlukom.

XS
SM
MD
LG