Linkovi

Umro Tom Lentos, jedini kongresmen koji je preživio Holokaust


Predsjedavajući spoljnopolitičkod odbora Predstavničkog doma, demokratski kongresmen iz KalifornijeTom Lentos, preminuo je u 81. godini. Jedini američki zakonodavac koji je preživio Holokaust bolovao je od raka.

Tom Lentos se tokom skoro tri decenije službe u Predstavničkom domu dokazao kao veliki borac za ljudska prava.

"Veoma smo zabrinuti za stanje ljudskih prava u svijetu – U Kini, Sjevernoj Koreji i brojnim drugim državama. SAD su vrlo predane poboljšanju stanja ljudskih prava u svijetu", govorio je Lentos.

Tomas Peter Lentos rođen je Budimpšeti, u Mađarskoj 1928. Tokom Drugog svjetskog rata kao tinejdžera u zemlji koju su okupirali nacisti pridružio se pokretu otpora, pomažući jevrejskim i drugim ugroženim porodicama. Zaštitu mu je pružao švedski diplomata Raul Valenberg.Lentos je u SAD došao 1947. pošto je dobio akademsku stipendiju. Čarls Gati sa Univerziteta Džons Hopkins kaže da je upravo rat uobličio Lentosov stav koji je zastupao u Kongresu.

"On je unio veliko iskustvo borbe protiv totalitarne vlasti. Vroma je mrzio diktatore, ljude i političare koji diskriminišu druge na osnovu rase, boje kože, etničkog ili vjerskog porijekla", kaže Gati.

Pokret za ljudska prava u Lentosu je imao snažnog mentora. Među brojnim zakonima koje je predlagao i podržavao, našao se i zakon kojim je zabranjen uvoz dijamanata iz Burme. Tada je rekao:

"Ovaj zakon je imperativ jer vladajuća hunta krši ljudska prava. Vidjeli smo krvoproliće na ulicama, ubistva mohana i drugih. Civilizovan svijet više ne može da trpi policijsku državu u Aziji, u kojoj se ostovremeno tako veliki broj država kreće ka demokratiji”.

Bio je jedan od demokratskih zakonodavaca koji je snažno podržao Bušovu odluku o invaziji Iraka, ali je kasnije bio jedan od najžešćih kritičara politike administracije.

"Miramo da odemo iz Iraka za dobro te i naše države. Vrijeme je da se povučemo i to sada."

Lentos je takođe snažno podržavao Izrael. Govorio je da to ne čini samo zbog svog jevrejskog porijekla, već i zbog toga što podržava demokratiju i borbu protiv terorizma.

"Tu sam da pokažem da podržavamo sigurniji, bezbjedniji i prosperitetniji Izrael."

Veliki zagovornik demokratije podržavao je i promjene u brojnim post-komunističkim državama u Iatočnoj Evropi. Bivši američki ambasador u Mađarskoj Mark Palmer kaže da je Lentos bio ponosan na svoju podršku rušenju barijera između istoka i zapada.

"Ovo je parče bodljikave žice koja je bila na granici između Mađarske i Austrije. Tom Lentos je pomogao da se ona presječe."

Životna priča Toma Lentosa je jedna od onih o uspjehu u Americi – došao je kao siromašan mladić koji je preživio Holokaust. Umro je kao jedan od najuticajnijih zakonodavaca na Kapitol Hilu.

XS
SM
MD
LG