Linkovi

Gejts podržava sporije povlačenje američkih vojnika iz Iraka


Tokom svoje današnje posete Iraku, sekretar za odbranu Robert Gejts podržao je predlog američkih komandanata u Iraku za pauzu u povlačenju američkih trupa nakon što poslednji vojnici iz sastava dodatnih trupa odu kući.

Sekretar Gejts rekao je nekoliko puta da se nada da će povlačenje oko 3 i po hiljade američkih vojnika mesečno moći da bude nastavljeno nakon odlaska poslednjih pripadnika pojačanja. Medjutim, komandant američkih i koalicionih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus, rekao je da veruje da će biti potrebna pauza radi procene bezbednosne situacije, pre daljeg povlačenja trupa. Posle dužeg sastanka sa generalom Petreusom u Bagdadu, sekretar Gejts izjavio je da je on spreman da prihvati tu pauzu.

«Mislim da ideja o kratkom periodu za konsolidaciju i proveru možda ima smisla».

Sekretar Gejts je dodao da je i sam pomislio na tako nešto, ali da nije siguran koliko dugo bi takva pauza mogla da traje.

«Jedno od pitanja je koliko dug je taj period, i zatim šta se dešava posle toga. Sve to tek treba utvrditi o čemu će konačnu odluku doneti predsednik».

Većina dodatnih trupa koje je predsednik Buš uputio u Irak otići će do jula, a američki zvaničnici treba da odluče šta će se dogoditi posle toga. Sekretar Gejts je rekao da će preporuke generala Petreusa biti predstavljene predsedniku sledećeg meseca, zajedno sa njegovim i procenama ostalih viših zvaničnika. General Petreus bi trebalo da podnese svoj izveštaj Kongresu početkom aprila.

XS
SM
MD
LG